Biznis & tech

I Švicarska je ušla u recesiju. BDP joj je u drugom tromjesečju pao rekordnih 8,2 posto

Pad u razdoblju od travnja do lipnja najveći je otkada su se 1980. počela objavljivati kvartalna izvješća

The main street of the city of Rolle is seen refelected in a shop window on August 29, 2017. - "Everyone knows that Jean- Luc Godard is here, but nobody knows who Godard really is," says Denys Jaquet, mayor of Rolle, a small town of 6,000 inhabitants on the shores of Lake Geneva. The director of "Pierrot le Fou" or "Sauve qui peut (la vie)" has been installed since 1977 in Rolle, near the town of Nyon where he spent part of his childhood. He lives with his wife, director Anne-Marie Mieville. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
FOTO: AFP

Švicarsko se gospodarstvo u drugom tromjesečju smanjilo 8,2 posto u usporedbi s prvim kvartalom, najviše otkada su se počeli objavljivati podaci, pokazuje u četvrtak objavljeno izvješće ministarstva gospodarstva. Ministarstvo je ujedno revidiralo podatak za prvo tromjesečje koji sada pokazuje pad aktivnosti za 2,5 posto.

Pad u razdoblju od travnja do lipnja najveći je otkada su se 1980. počela objavljivati kvartalna izvješća, napominju u SECO-u. „Aktivnost u domaćem gospodarstvu bila je jako ograničena u vrijeme pandemije i mjera uvedenih kako bi se suzbila“, objašnjavaju u ministarstvu.

Pad ipak blaži no u drugim zemljama

Pad je pogoršala globalna recesija, dodatni problem za izvozno orijentiranu Švicarsku, ali je blaži nego u mnogim drugim zemljama, ističe SECO, ukazujući na rast prometa u snažnom farmaceutskom sektoru.

Proizvođači satova i strojeva nisu bili te sreće budući da su osjetljivi na ekonomsku situaciju pa je na njih utjecala pandemija. Sektor usluga također je bio pogođen, uz pad aktivnosti u sektorima smještaja i prehrane za 54,2 posto jer su hoteli i restorani bili zatvoreni s obzirom na obustavu putovanja. Švicarska je tako ušla u tehničku recesiju, koja se definira kao pad aktivnosti na tromjesečnoj razini dva kvartala zaredom.

Pandemija pogodila izvozna tržišta

Pandemija je teško pogodila i ključna švicarska izvozna tržišta. Njemačko se gospodarstvo tako smanjilo rekordnih 9,7 posto u drugom tromjesečju, zbog pada osobne potrošnje, investicija kompanija i izvoza.

Francusko je gospodarstvo u razdoblju od travnja do lipnja palo 13,8 posto, najviše od Drugog svjetskog rata, a britansko 20,4 posto, najviše otkada su se počeli objavljivati tromjesečni podaci.

I dvije godine za oporavak

Švicarska je uspjela izbjeći još veću štetu jer je ukinula mjere blokade prije drugih, objašnjava ekonomist SECO-a Ronald Indergand. „Loše je, no ne onoliko loše koliko smo prvotno očekivali“, dodao je Indergand, ističući da su se aktivnosti počele oporavljati.

Po njegovoj bi procjeni švicarski BDP ove godine trebao pasti manje od 6,2 posto koliko je vlada prognozirala u lipnju. „Potpuni oporavak trajat će godinu ili dvije. Pretkriznu razinu možemo dostići do kraja 2021. godine”, procjenjuje Indergand, te dodaje da će inovacije i istraživanja biti ključni za razvoj Švicarske u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju.

“Inovacije su oduvijek bile jedan od ključnih faktora za švicarsko gospodarstvo… posebno u sektorima najteže pogođenima krizom, kao što su turizam i industrija”, ističe.

Nastavite čitati