Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Inflacija u Americi veća nego što se očekivalo, ulagači u strahu od Fedove reakcije

Na Wall Streetu zabilježen blagi rast, ali europske burze su u padu

A woman walks past a street vendor near the New York Stock Exchange (NYSE) on Wall Street in New York City on August 16, 2022. (Photo by ANGELA WEISS / AFP)
FOTO: AFP

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, nakon oštrog pada prošloga tjedna, no trgovalo se nesigurno dok se čekaju odluke i poruke američke središnje banke o kamatnim stopama. Dow Jones ojačao je 0,64 posto, na 31.019 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,69 posto, na 3.899 bodova, a Nasdaq indeks 0,76 posto, na 11.535 bodova.

Nakon što su prošloga tjedna zabilježili najveći pad od lipnja, indeksi su jučer nadoknadili dio gubitaka, no trgovalo se oprezno. Na to ukazuje mršav obujam trgovanja. Vlasnika je zamijenilo samo 9,58 milijuna dionica, što je šesti najmanji dnevni obujam ove godine.

Posljedica je to nesigurnosti ulagača po pitanju povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

Iščekivanje novih kamata

Većina analitičara očekuje da će čelnici Feda na dvodnevnoj sjednici, koja završava u srijedu, ponovno, treći put u nizu, povećati ključne kamate za 0,75 postotnih bodova.

No, nakon što su prošloga tjedna podaci pokazali da je u kolovozu u SAD-u inflacija bila viša od očekivanja, špekulira se da bi Fed mogao povećati kamate i za cijeli postotni bod.

„Sve su oči uprte u Fed i čeka se što će čelnici središnje banke odlučiti i poručiti u srijedu. Mislim da će do tada trgovanje biti slabo”, kaže Josh Markman, partner u tvrtki Bel Air Investment Advisors.

Zaoštravanje i u idućoj godini?

Ulagači se plaše da bi se inflacija mogla zadržati na visokim razinama dulje nego što se očekivalo, što bi primoralo Fed na zaoštravanje monetarne politike i u idućoj godini.

A to bi moglo odvesti gospodarstvo u dublju recesiju. Tehnički je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju, s obzirom da je u posljednja dva tromjesečja palo na kvartalnoj razini, no zasad je ta recesija plitka.

Pad na europskim burzama

Loše na tržište kapitala utječe i usporavanje rasta globalnog gospodarstva, na što su prošloga tjedna upozorili Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka.

Iz tih su razloga na većini europskih burzi cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,62 posto, na 7.236 bodova, a pariški CAC 0,26 posto, na 6.061 bod. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,49 posto, na 12.803 boda.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više