Intelov CEO prvi je put javno komentirao kaos s njihovim procesorima; kaže da će sve riješiti u roku tjedan dana

Krzanich je konačno priznao kako će zakrpe potencijalno usporiti računala

ZADNJA IZMJENA: sij. 9, 2018
Foto: Screenshot/Facebook

Brian Krzanich, Intelov CEO, održao je jučer prezentaciju na sajmu CES u Las Vegasu i očekivano, dokatnuo se aktualnog skandala sa sigurnosnim propustima u njihovim procesorima. Na početku izlaganja prvo je zahvalio konkurentima, odnosno cjelokupnoj industriji, koja im pomaže u rješavanju tih tzv. Meltdown i Spectre sigurnosnih problema. Zatim je obećao kako će u roku tjedan dana stići sigurnosne zakrpe za 90 posto njihovih procesora i proizvoda koji su izašli u posljednjih pet godina. Za ostatak proizvoda, kaže, zakrpe će stići do kraja siječnja.

Krzanich je komentirao i nagađanja da će te sigurnosne zakrpe narušiti performanse računala. Priznao je kako će se to vjerojatno dogoditi i ponovio Intelove službene tvrdnje o tome kako će usporenje ovisito o opterećenju procesora. Neka će opterećenja tako uzrokovati značajna usporavanja, ali Krzanich obećaje da će i dalje surađivati s partnerima kako bi to ublažili.

CES 2018

CES 2018 Keynote by Intel’s CEO, Brian Krzanich

Posted by Intel on 8. siječnja 2018

Najbolja zaštita je ažuriranje operativnog sustava

Do sada, Intel nije zabilježio nikakav napad zbog ovih sigurnosnih propusta. “Do danas nismo dobili nikakve informacije vezane za eksploataciju ovog propusta, kako bi se ukrali korisnički podaci. Neumorno radimo na rješavanju ovih problema, ali i želimo osigurati da nitko ne iskoristi ovu ranjivost”, rekao je Krzanich.

Ovo službeno priznanje da će softverske zakrpe potencijalno usporiti računalo iznimno je bitno, budući da je Intel prije samo tjedan dana tvrdio kako su te tvrdnje pretjerane te da većina korisnika neće osjetiti nikakvu razliku. Krzanich je još jednom istaknuo kako je najbolji način zaštite od Meltdowna i Spectrea ažuriranje računala čim se pojave nove zakrpe unutar operativnog sustava.

AMD i ARM tvrde kako su sigurniji od Intela

Za razliku od Intela, njihov konkurent AMD, koji proizvodi svoje procesore na jednakoj arhitekturi, kaže kako njihovi procesori nisu podložni Meltdown ranjivosti. Putem Meltdowna, napadač bi, u teoriji, mogao pristupiti zaštićenim podacima u središtu račinala, odnosno u procesorskom kernelu. Tako bi, primjerice, mogao doći do enkripcijskih ključeva preko kojih bi onda dobio pristup drugim zaštićenim podacima, lozinkama i privremeno pohranjenim datotekama.

Iako su iz ARM-a, najvećeg svjetskog proizvođača procesora za mobitele, tvrdili kako su njihovi procesori zahvaćeni istim problemima, svoje su procjene naknadno ublažili i rekli kako je takav napad moguć samo u teoriji. Za sada nisu poznati detalji o tome koji su točno procesori Intelove konkurencije ranjivi, ali sigurno je da je većina Intelovih procesora proizvedena u zadnjih 20 godina problematična

 

Ivan Luzar
Telegram autor
460 članaka Više o autoru