Biznis & tech

Interpol stvorio besplatnu aplikaciju na kojoj možete naći sve o ukradenim remek djelima

Recimo, kolekcionari i vlasnici umjetnina mogu provjeriti je li predmet koji kupuju sumnjivog porijekla

FOTO: Wikimedia

Interpol, najveća svjetska policijska organizacija, u svojoj bazi podataka o ukradenim umjetninama navodi više od 52.000 djela.

Interpolov službeni katalog obuhvaća opljačkane antikvitete do predmeta iz poznatih pljački poput Van Goghove slike ukradene iz nizozemskog muzeja tijekom lockdowna zbog Covida-19 i 13 djela nestalih iz Muzeja Isabella Stewart Garden u Bostonu, u najvećoj krađi umjetnina u modernoj povijesti.

ID-Art Interpol

Cilj je lakše prijaviti ukradena djela

Prošli je tjedan grupa za borbu protiv kriminala pokrenula novu aplikaciju koja ima cilj učiniti postupak prepoznavanja i prijavljivanja ukradenih djela jednostavnim. Nakon preuzimanja besplatne aplikacije, ID-Art, korisnici mogu prenijeti slike ili unijeti ključne riječi kako bi tražili informacije o određenim objektima koji su ukradeni, piše Hyperallergic. Na taj će način korisnici, ako naiđu na dragocjene informacije, biti potaknuti da saznanja provjere izravno kod policije.

Iz Interpola kažu da je aplikacija zadnji napor policije da javnosti pruži alate potrebne za borbu protiv ilegalne trgovine umjetninama i artefaktima. Kolekcionari i vlasnici umjetnina mogu tako provjeriti da li je predmet koji kupuju sumnjivog porijekla.

UNESCO je prošle godine procijenio da tržište predmeta kulturne baštine vrijedi gotovo 10 milijardi dolara godišnje, iako je na ilegalnom tržištu teško procijeniti brojeve. Kriminalne i militantne skupine često financiraju svoje aktivnosti putem ilegalne trgovine antikvitetima.

Pilot faza već je postigla uspjeh

Čineći svoju bazu dostupnom i pretraživom Interpol se nada da će tako i olakšati ljudima koji se bave, prodaju i kupuju umjetničke predmete, kako bi bili sigurni da rade legalno. Aplikacija je dostupna na arapskom, engleskom, francuskom i španjolskom jeziku.

Pilot faza aplikacije već je postigla određeni uspjeh, talijanska policija koristila ju je za uspješno identificiranje dva ukradena kipa početkom godine, a nizozemska policija pronašla je dvije ukradene slike nakon provjere online kataloga koji je objavila jedna aukcijska kuća.

ID-Art nudi i alate za ljude na prvim crtama očuvanja kulturne baštine. Korisnici mogu fotografirati lokaciju ugroženih mjesta, na primjer crkvu u ratnoj zoni, i napraviti karticu lokacije s vremenskom oznakom, geografskim položajem i detaljnim opisom. Te slike i podaci mogu pružiti banku digitalnih dokaza ako je lokacija opljačkana ili uništena.

Aplikacija ima i slijepu točku

Hyperallergic piše da Interpolova baza podataka o ukradenim umjetničkim djelima bilježi tek uski dio velike maglovite kategorije ukradenih umjetničkih djela.

“Nakon probnog rada možemo potvrditi da aplikacija ima slijepu točku, tisuće umjetničkih djela opljačkanih od zapadnih kolonijalnih sila koja trenutno borave u velikim muzejima, nisu navedene u ukradenom inventaru”, piše Hyperallergic.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu