Biznis & tech

Iz Glasa poduzetnika poručuju da Vlada mora platiti novo zatvaranje ugostitelja, u suprotnom idu u blokade

UGP tvrdi da će ljudi jednostavno propasti i više neće biti radnih mjesta za spašavanje

FOTO: N1/Screenshot

Udruga Glas poduzetnika oglasila se povodom najava novih strožih mjera koje bi posebno utjecale na ugostitelje. Kažu da Vlada mora platiti novo zatvaranje jer u protivnom ugostitelji neće preživjeti.

“Mnogobrojni pozivi na suradnju ostali su neodgovoreni, a poduzetnici se nalaze u bezizlaznoj situaciji. Novi lockdown bez obeštećenja poduzetnici neće preživjeti, malo i srednje gospodarstvo će se urušiti, a bez posla će vjerojatno ostati deseci tisuća ljudi”, kažu iz Glasa poduzetnika.

‘Bit ćemo prisiljeni na prosvjede’

Kažu kako će gotovo sigurno tisuće radnika ostati bez posla ako se Vlada ogluši na njihove apele. “Ovo što se sad događa poduzetnicima i obrtnicima je ravno lockdownu kojeg očigledno plaća samo privatni sektor. Ne znam što je gore, ovakvo ‘tiho ubijanje poslovanja’ kroz puzajući lockdown ili prijetnja novog lockdowna”, rekao je Hrvoje Bujas predsjednik udruge.

“Još jednom apeliramo na Vladu, vrijeme je za ozbiljne reforme i adekvatne naknade tvrtkama, inače ćemo biti prisiljeni krenuti u ozbiljne prosvjede kako bismo ostvarili prava koja imaju poduzetnici u drugim državama EU”, dodao je Bujas.

Glas poduzetnika upozorava kako je lockdown već stvaran za mnoge radnike i njihove obitelji iako još nije službeno objavljen. “Kao jedan od primjera neobjašnjivih poteza Nacionalnog stožera i Vlade u ovoj krizi, može poslužiti primjer zatvaranja casina i automat klubova koji rade u skladu sa svim zakonima te u skladu s epidemiološkim mjerama”, dodaju.

Što traže?

Naglašavaju kako su od same pojave epidemije koronavirusa svoje članove pozivali da se pridržavaju svih mjera. Nacionalni stožer i Vladu, pak, pozivali su na dijalog, ali kažu kako su njihovi pozivi na suradnju ostali bez odgovora.

“Vođeni primjerom Njemačke i Austrije koje su uvele mjere kojima se svim poduzetnicima, kojima je zbog mjera zatvoreno ili ograničeno poslovanje, isplaćuje 70-80% prošlogodišnjih prihoda, isto tražimo i za poduzetnike u Hrvatskoj”, kažu.

“Smatramo da Vlada ima obavezu nadoknaditi nastalu štetu i solidarno pristupiti poduzetnicima u ovoj situaciji. U slučaju da Nacionalni stožer RH donese strože odluke koje ograničavaju rad poduzetnika, smatramo da je obveza Vlade da nadoknadi pad prometa”, tvrde iz Glasa poduzetnika.

Nastavite čitati