Biznis & tech

Iz Hrvatske udruge banaka objasnili kome će se točno odgoditi plaćanje kredita za tri mjeseca

Banke od HNB-a očekuju zakonske propise da te odgode provedu

04.03.2016., Zagreb - Na veleucilistu Vern odrzan je panel: Drzavni proracun - prioriteti ekonomske i fiskalne politike. Sudionici na panelu su bili: dr. sc. Zdravko Maric, ministar financija Republike Hrvatske, dr. sc. Sandra Svaljek (Ekonomski institut Zagreb) te prof. dr. sc. Mladen Vedris (predstojnik Katedre za ekonomske znanosti, Pravni fakultet u Zagrebu). Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatska udruga banaka traži od Ministarstva financija da donese zakonske propise kako bi banke i druge kreditne institucije mogle realizirati odgodu plaćanja kredita na rok od 90 dana.

Potvrdio je to predsjednik HUB-a Zdenko Adrović, pojašnjavajući kako su banke već iznijele niz prijedloga kojima bi se građanima i poslovnim subjektima olakšali život i poslovanje za vrijeme krize izazvane koronavirusom. Od Hrvatske narodne banke očekuje se da u što kraćem roku donese regulatorni okvir za provođenje tih mjera.

Dogovor s Ministarstvom i HNB-om

Tako će banke u dogovoru s Ministarstvom financija i HNB-om u svojim internim aktima usvojiti odluku prema kojoj neće poduzimati mjere prisilne naplate tijekom tri mjeseca, počevši od travnja. Drugim riječima neće biti ovršeni oni koji nisu podmirili tri rate svojih kreditnih obveza. Doduše uvjet je da time kao vjerovnici nisu dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na druge vjerovnike.

“Kreditne institucije će savjesno i urgentno razmatrati i odobravati zahtjeve klijenata – građana i poduzetnika – za odgodom plaćanja na rok od najmanje tri mjeseca. To će činiti za one klijente čiji je bonitet ozbiljno narušen u postojećim okolnostima uslijed gubitka ili smanjenja stalnih izvora prihoda, te u korist poduzetnika čiji je prihod bitno umanjen u odnosu na ukupan prihod u prethodnom razdoblju”, pojašnjava se u poruci Hrvatske udruge banaka.

Neće biti ni zateznih kamata

Za vrijeme odgode plaćanja obračunavat će se isključivo redovno ugovorene kamate bez dodatnih naknada, dogovorile su banke.

“Za uspjeh mjera koje se očekuju od kreditnih institucija bit će važno osigurati solidarnost drugih grupa vjerovnika, kako bi se osigurala pomoć građanima i poduzetnicima koji su u postojećim okolnostima doista ekonomski pogođeni”, napominje Adrović.

Nastavite čitati