Izgleda da je Agrokoru odobren novi kredit od 300 milijuna eura, a iz kompanije kažu da državi ne duguju ništa. Što slijedi

Stigla je vijest o novom kreditu Sberbanke od 300 milijuna eura

ZADNJA IZMJENA: ožu. 17, 2017
Foto: PIXSELL

Agrokor je dobio dodatnih 300 milijuna eura kredita koji bi kompaniji trebali biti dovoljni za plaćanje svih dospjelih obveza prema dobavljačima, piše Večernji list. Ovakav razvoj događaja mogao bi barem malo olakšati situaciju u kojoj se zatekla najveća hrvatska privatna firma.

1. Što sada slijedi?

Agrokor je kredit dobio nakon dvotjednih pregovora s ruskom bankom. Kompanija bi sada već do kraja tjedna tim novcem trrebao zatvoriti i sve dugove prema državi, javlja Večernji. Ovakav razvoj događaja pomoći će vlasniku Agrokora Ivici Todoriću da dobije na vremenu kako bi mogao pokušati pronaći rješenje da izvuče Agrokor iz financijskih problema u kojima se našao.

2. Što kažu iz Agrokora?

Iz Agrokora su danas priopćili kako konstrukcije da je Agrokor dužan 6 milijardi kuna poreza nisu točne te da na današnji dan Agrokor nema dospjelih obveza prema hrvatskoj državi što se tiče poreza. “Agrokor godišnje hrvatskoj državi plaća 3 milijarde kuna poreza, od čega više od polovine ide na PDV, nakon toga veći dio na doprinose, dok je ostatak porez na dobit. Konstrukcije da je Agrokor dužan 6 milijardi kuna značile bi da 2 godine nije platio porez državi, a istina je da na današnji dan Agrokor nema dospjelih obveza što se tiče poreza prema hrvatskoj državi”, stoji u kratkom priopćenju iz kompanije.

3. Postoji li već neki plan?

U idućim danima tako bi navodno trebalo dovršiti plan restrukturiranja tvrtke, a moglo bi doći i do vlasničkog preslagivanja. Todorići bi i dalje ostali vlasnici, no postoji mogućnost da bi se odrekli većinskog dijela Agrokora, a da bi kreditori preuzeli kompaniju. Kako piše Novi list upravo je to rješenje vodstva Agrokora i investitora kojima tvrtka ukupno duguje oko 3,5 milijarde eura.

No, tu ne bi bio kraj plana, obzirom da kreditori nemaju interes dugoročno biti vlasnici Agrokora. Sljedeće bi bila priprema za vlasničko restrukturiranje, a postoji i mogućnost za IPO, odnosno prodaju dionica putem inicijalne javne ponude. Prema pak nekim drugim spekulacijama, firma bi mogla dobiti novi Nadzorni odbor, a u Upravu bi ušao stručnjak za financije koji bi vodio financijsko restrukturiranje i na taj način pokušao riješiti situaciju.

4. Što bi moglo biti posebno problematično?

Definitivno najveći izazov s kojim će se Agrokor naći je PIK kredit koji je Todorić ugovorio 2014. kao osobni dug. Radi se o kreditu u iznosu od 485 milijuna eura. Ukoliko Deutsche Bank procijeni da kredit kredit neće biti vraćen, čak i prije lipnja 2018. može naplatiti potraživanja preuzimanjem dionica raznih Agrokorovih tvrtki. No, prema informacijama Večernjeg, Deutshe Bank navodno ne namjerava povlačiti takve poteze, nego je spreman i sufinancirati oporavak Agrokora pod uvjetom da se u njemu smanji utjecaj obitelji Todorić.

5. Kako se Agrokor našao u problemima?

Da se Agrokor našao u problemima bilo je jasno kada su početkom ove godine dvije vodeće rejting agencije snizile rejting Agrokora. Najprije im je agencija Moody’s početkom siječnja snizila rejting s B2 na B3, a vjerojatnost bankrota s B1-PD na B3-PD zadržavši stabilne izglede, da bi ih u veljači snizila na negativne. Rejting Agrokora snizio je i Standard & Poor’s i to na B-, s negativnim prognozama.

6. Kakve su poruke Vlade?

Cijela situacija došla je u fokus javnosti kada je početkom ovoga tjedna u javnost iscurila informacija kako su u Vladi održana dva sastanka u Vladi vezana uz Agrokor, jedan s predstavnicima te tvrtke, a drugi s predstavnicima ruskih kreditora. Premijer Plenković je cijelu situaciju kratko prokomentirao, rekao je kako zbog sastanaka u Vladi nema razloga za bilo kakvu dramu ili uznemirenost, a apelirao je na sve da “malo smire loptu”.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3130 članaka Više o autoru