Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Izgleda da se najveće ekonomije oporavljaju; eurozona izašla iz recesije, američki BDP na razini od prije pandemije

BDP eurozone i dalje za tri posto ispod razine prije pandemije, ali uskoro bi mogao dosegnuti tu razinu

NEW YORK CITY- MAY 12: Usually one of the most congested streets in Manhattan, 42nd Street stands nearly empty on May 12, 2020 in New York City. Across America, people are reeling from the loss of jobs and incomes as unemployment soars to historical levels following the COVID-19 outbreak. While some states are beginning to re-open slowly, many business are struggling to find a profit with the new restrictions and a population that is fearful of the contagious virus.   Spencer Platt/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Prošloga su tjedna objavljeni podaci koji su pokazali da se najveća svjetska gospodarstva stabilno oporavljaju od koronakrize, pri čemu je gospodarstvo eurozone u drugom tromjesečju izašlo iz recesije, dok je američko dosegnulo razine od prije pandemije.

Prema podacima Eurostata, gospodarstvo eurozone poraslo je u drugom tromjesečju 2 posto u odnosu na prethodni kvartal, čime je izašlo iz tzv. recesije s dvostrukim dnom, s obzirom da je palo u prethodna dva tromjesečja. Izvješće europskog statističkog ureda pokazalo je i da su porasla gospodarstva svih 19 država tog bloka.

U Italiji i Španjolskoj, dvjema zemljama čija su gospodarstva teško uzdrmana pandemijom, stopa rasta približila se razini od 3 posto. U Austriji i Portugalu zabilježen je još snažniji oporavak, pri čemu je potonji izvijestio da mu je gospodarstvo poraslo za 4,9 posto. Dva najveća gospodarstva eurozone ostvarila su umjereniji rast, Njemačka za 1,5, a Francuska za 0,9 posto.

Eurozona uskoro na predpandemijskoj razini

Unatoč tome, gospodarstvo eurozone i dalje je oko 3 posto ispod svoje razine prije pandemije krajem 2019. godine. No, uskoro bi moglo dosegnuti te razine.

“Očekujemo još jedan snažan rast BDP-a eurozone u trećem tromjesečju, što bi dovelo gospodarstvo blizu, ali još uvijek ispod razine od prije pandemije”, kazao je Andrew Kenningham, glavni ekonomist za Europu u Capital Economicsu.

Američko je gospodarstvo, pak, dosegnulo razine od prije pandemije. Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, u drugom je tromjesečju poraslo po anualiziranoj stopi od 6,5 posto, pa je bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a dosegnuo 19.400 milijardi dolara, dok je u posljednjem tromjesečju 2019. iznosio 19.200 milijardi.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više