Biznis & tech

Javni bilježnici od 1. studenog postaju bitno jeftiniji, posebno ako želite otvoriti ili zatvoriti tvrtku

Ukidaju se skupe prijave u Narodne novine i višestruke solemnizacije

15.06.2011., Djordjiceva ulica, Zagreb - Ulazna vrata ureda javnog biljeznika, Ljiljane Herceg Milicevic, iz kojeg su ukradene dvije slike Ede Murtica, vrijedne oko 300 000 kuna. 
Photo: Zarko Basic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Stupanjem na snagu izmjena Zakona o trgovačkim društvima, od 1. studenoga pojeftinit će usluge javnih bilježnika relevantne za tisuće građana. Kako je u ponedjeljak objavio Jutarnji list, nove cijene uglavnom se odnose na postupak likvidacije poduzeća zbog čega i jest izravno vezana za Zakon o trgovačkim društvima, ali pojeftinit će i solemnizacije ugovora.

Iznos solemnizacija i dalje će ovisiti o vrijednosti ugovora ali ako se ugovor bude naknadno mijenjao, javni bilježnici neće više moći naplaćivati cijeli iznos nove solemnizacije, nego maksimalno četvrtinu prve obračunate cijene.

Četvrtina iznosa za novu solemnizaciju

Ako je solemnizacija, primjerice, bila 500 kuna, aneks ugovora ne smije se naplatiti više od 125 kuna. Ova promjena posebno će se osjetiti kad počne konverzija kredita u švicarcima, kojih je oko 53.000.

Što se likvidacija poduzeća tiče, dosad se za d.o.o i d.d. plaćalo najmanje 7500 kuna, od čega je 1800 kuna išlo samo na objave u Narodnim novinama. To se sada ukida, plaćat će se 100 kuna za objavu likvidacije na web stranicama Sudskog registra, a prijava u taj registar općenito će pojeftiniti.

Ukidaju se neki brutalni troškovi Narodnih novina

Javni bilježnici naplaćivat će ukupno 2000 kuna za istu vrstu poduzeća i 30 kuna za ovjeru prijave likvidacije. Ako se likvidira jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.), troškovi će biti još manje. Dosad su tri troškovi bili do 15.000 kuna, a sada će biti ispod 700.

Tvrtke će se rasteretiti još nekih troškova kod javnih bilježnika. Tako će se, prenosi nam pomoćnica ministra pravosuđa Renata Duka, ukinuti pravilo prema kojemu za akte koji se tiču trgovačkih društava nagrada javnom bilježniku ne može biti manja od 1000 kuna, i na njih će se primjenjivati opća pravila.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu