Jedna djevojka doživjela je dosta neugodno iskustvo u virtualnoj stvarnosti. Seksualno je napastvovana

Jordan Belamire seksualno je napdnuta više puta, jednom u virtualnom svijetu

ZADNJA IZMJENA: lis. 26, 2016
Foto: AFP/AFP

Djevojka, koja se medijima predstavila pseudonimom Jordan Belamire, igrala je igru QuiVr na HTC Vive VR konzoli za gaming u virtualnoj stvarnosti. Ganjala je zombije u multiplayer modeu, kada je jedan igrač počeo dodirivati grudi njenog lika u virtualnoj stvarnosti, piše CNN.

”Već sam doživjela uznemiravanje u stvarnom životu. Jedan me čovjek pokušao dodirivati usred dana u Starbucksu. Ono što sam tada osjetila nije daleko od toga kako se osjećam sada,” ispričala je Jordan CNN-u.

Reakcije gore od samog iskustva

Igrač pod korisničkim imenom BigBro442 shvatio da je žena jer joj je mikrofon bio uključen i mogao joj je čuti glas. Jordan mu je vikala da prestane, ali nije se zaustavljao. ”Lovio me okolo i radio geste dodirivanja i štipanja prema mojim grudima. U jednom trenutku ruku je gurnuo tamo prema mom virtualnom međunožju,” napisala je u objavi na Mediumu prošloga tjedna.

Njena je objava privukla dosta pažnje na društvenim mrežama, uglavnom ljudi koji su tvrdili da radi problem oko ničega. ”Te su me reakcije više uznemirile nego sam incident” kaže Jordan. Slična iskustva u virtualnoj stvarnosti opisivale su i druge žene.”Svejedno sam se osjećala napeto i nelagodno. Kada sam izašla iz igre, osjećaj nije nestao,” napisala je druga djevojka na stranici brokenjoystics.com.

Brianna Wu, kreatorica igara kaže kako muškarcima koji rade igrice mogućnost seksualnog zlostavljanja uopće ne pada na pamet. ”Virtualna stvarnost toliko je intenzivno iskustvo da igrači stvarno imaju osjećaj da se radi o njihovom tijelu,” rekla je Wu.