Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Jučerašnji problemi s Facebookom i WhatsAppom bio je idealan trenutak za isprobati alternative

Telegram i Viber dobili su velik broj novih korisnika, a možda ste isprobali i RCS

FOTO: Unsplash

Kako sigurno već znate, jer ste vrlo vjerojatno imali probleme jučer, Facebook, Instagram i WhatsApp bili su jučer nedostupni nekoliko sati. Oko 3,5 milijarde korisnika nije moglo pristupiti društvenim medijima, odnosno Instagramu i Facebooku, a možda još bitnije, nije moglo poslati i primiti poruke na WhatsAppu, najpopularnijoj aplikaciji za dopisivanje na svijetu. Nedostupan je također bio i Facebookov Messenger, koji je druga najpopularnija aplikacija, tik ispred kineskih WeChata i QQ-a.

Facebookove usluge su i u prošlosti znale biti nedostupne, no rijetko nisu bile dostupne ovoliko dugo. Budući da su ljudi i dalje trebali komunicirati, alternativne komunikacijske aplikacije, poput Telegrama, dobile velik broj novih korisnika. Telegram je imao toliku navalu da su brojni postojeći korisnici prijavili smetnje, odnosno odgođeno slanje poruka. S Telegramovog službenog Twitter profila su i pružili dobrodošlicu novih korisnicima, nazvavši ju “velikom migracijom sa zelene aplikacije”. Istovremeno, dobrodošlicu novih korisnicima je pružio i Viber, koji cijelo to vrijeme nije imao poteškoća.

 

 

Savršen trenutak za isprobavanje RCS-a

Za slučaj da nemate ne koristite ni Telegram ni Viber, postoje šanse da ste se prisjetili da postoje i dobre stare SMS poruke. Međutim, ako imate nešto noviji mobitel, odnosno, updateanu aplikaciju za slanje SMS-a, možda ste primijetili da su vam “oblačići” za poslane poruke postali plave boje, umjesto dosadašnje zelene ili sive.

Ako jesu, uključena vam je (i primatelju) funkcija RCS, standard koji bi s vremenom trebao zamijeniti SMS. Riječ je o tehnologiji koja iz aplikacije za slanje SMS-a šalje poruke internetom kao da je riječ o chat aplikaciji, stoga se ne naplaćuje cijena za slanje SMS-a. Dostupne su i napredne funkcije poput emojija, a poruke mogu biti znatno dulje, umjesto cjepkanja jedne dulje poruke na više manjih, pri čemu se i svaka kraća poruka naplaćivala.

Pritom se ne mora instalirati nikakva dodatna aplikacija, već je funkcija ugrađena u aplikaciju za slanje SMS poruka. Za slučaj da ta funkcija nije uključena, lako je se može uključiti iz postavki unutar aplikacije za slanje SMS-a. Tamo bi se ta funkcija trebala nazivati “Chat funkcije”, kao što je primjerice na Samsungovim modelima. Apple za sada nije implementirao tu funkciju, pa se za slanje s Androida na Apple mobitele i dalje naplaćuje SMS, a balončići ostaju zeleni. Za slanje s iPhonea na iPhone, već godinama se koristi iMessage, pa se ionako ne naplaćuje slanje poruke.

Postavke za RCS unutar Samsungove aplikacije za poruke Screenshot