Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Južna Koreja upravo je prva u svijetu pokrenula 5G mrežu

Stručnjaci kažu da će 5G mreža biti 20 puta brža od 4G

A technician of South Korean telecom operator KT checks an antenna for the 5G mobile network service on the rooftop of a building in Seoul on April 4, 2019. - South Korea launched the world's first nationwide 5G mobile networks two days early, its top mobile carriers said on April 4, giving a handful of users access in a late-night scramble to be the first providers of the super-fast wireless technology. (Photo by JUNG Yeon-Je / AFP)
FOTO: AFP

Južna Koreja pokrenula je nacionalnu mobilnu mrežu 5G, dva dana ranije od planiranog roka, poručili su južnokorejski mobilni operateri u četvrtak, čime je ta zemlja postala prva u svijetu koja je uvela tu super brzu bežičnu tehnologiju.

Tri najveća operatera, SK Telecom, KT i LG Uplus pokrenuli su 5G mrežu u 23 sata po lokalnom vremenu u srijedu, unatoč prethodnim najavama da će do pokretanja doći 5. travnja. Južna Koreja dugo je na glasu kao predvodnik visoke tehnologije u svijetu, a Seul je pokretanje 5G mreže učinio svojim prioritetom u želji da potakne rast ekonomije koja usporava.

Amerikanci ipak nisu bili prvi

Špekulacije da bi američki Verizon mogao biti prvi koji bi uveo 5G natjerale su južnokorejske operatere na brzu reakciju, javila je agencija Yonhap. Verizon je pokrenuo 5G mrežu u Chicagu i Minneapolisu u srijedu po američkom vremenu, čak tjedan dana prije dogovorenog roka.

Prema Yonhapu, južnokorejski operater SK Telecom pokrenuo je mrežu dva sata ranije, aktivirajući uslugu 5G za “šest poznatih javnih osoba koje predstavljaju Koreju”, poručili su iz te najveće mobilne kuće u četvrtak.

5G mreža bit će 20 puta brža od 4G

Poznate javne osobe, među kojima su dva člana K-Pop benda EXO i klizačka zvijezda Kim Yu-na, bili su “prvi u svijetu pretplatnici na 5G mrežu”, stoji u priopćenju. KT i LG Uplus također su poručili kako su pokrenuli svoje mreže u isto vrijeme.

Za opću javnost usluga će biti dostupna u petak, kada će i Samsung izbaciti na tržište svoj novi Galaxy S10 5G mobilni telefon. Stručnjaci kažu da je 5G mreža 20 puta brža od 4G mreže, što primjerice omogućuje skidanje čitavog filma s interneta u jednoj sekundi.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više