Kakav uspjeh Damira Sabola! Photomath je došao do 100 milijuna preuzimanja i dobili su 6 milijuna dolara investicije

Sa šest milijuna dolara investicije, kompanija kani unaprijediti svoj proizvod i zaposliti nove ljude

ZADNJA IZMJENA: stu 6, 2018
Foto: Vjekoslav Skledar/Telegram

Photomath, hrvatska aplikacija za rješavanje matematičkih zadataka, danas je došla do važne prekretnice. Kako je prva objavila Netokracija, aplikacija je dosad skinuta 100 milijuna puta, a tvrtka Photomath pritom je završila investicijsku rundu u kojoj su privukli šest milijuna dolara investicija. Photomath je dakle, postao najpopularnija hrvatska aplikacija svih vremena.

Tih šest milijuna dolara, tvrtka će uložiti u razvoj naprednijih sposobnosti učenja matematike, ali i na proširenje tima. Zaposlit će ne samo nove programere nego i nastavnike matematike. Glavni investitor bio je američki venture capital fond Goodwater Capital, a u investiciji su sudjelovale i kompanije poput Learn Capitala.

4 years ago, when Photomath was born, we couldn’t even dream that app we created would one day be used by 100M learners…

Objavljuje PhotomathUtorak, 6. studenoga 2018.

Fascinantan životni put osnivača, Damira Sabola

Preko aplikacije trenutačno 20 milijuna ljudi dnevno rješava svoje matematičke probleme i Phomomath je i dalje besplatan, iako bi se to uskoro moglo promijeniti. Kako je osnivač Damir Sabol kazao za Netokraciju, neke naprednije funkcije možda će se uvrstiti u premium dio aplikacije. Sabol za sada nije otkrio detalje, no do kraja godine, planiraju još neku opciju monetizacije.

Telegram je, inače, početkom 2017. objavio veliku priču o fascinantnom životnom putu gospodina Sabola. Tada nam je, između ostalog, detaljno pričao i o Photomathu. Jedne večeri provjeravao je sinovu zadaću iz matematike. Zadataka je bilo puno, a on je bio umoran. Nije mu se dalo računati. “Ako jedna aplikacija koju je moja tvrtka već razvila može čitati uplatnice, zašto isto tako ne bi mogla čitati i rješavati matematičke zadatke?”, pomislio je. S tom se idejom sutradan pojavio na poslu i predložio je inženjerskom timu. Rekli su mu da će to biti teško izvesti. A i nitko nije baš vidio gigantski potencijal.

Na ideji se nije radilo sve dok 2014. godine Microsoft nije otvorio natječaj za aplikacije za Windows phone. Developeri su trebali predstaviti ideje, a Microsoft bi najboljima dao novac za razvoj. Aplikacija bi tada bila ekskluzivno dostupna na telefonima s Windowsima. Microsoft se s Nokijom tada još pokušavao boriti na tržištu pametnih telefona i htjeli su imati ekskluzivne opcije za Windows phone. Sabol je ponovno svom timu predložio aplikaciju za rješavanje matematičkih zadataka. Nije se moglo ništa izgubiti. Ako prođu, Microsoft bi im dao novac za razvoj, a nakon tri mjeseca mogli su aplikaciju ponuditi i korisnicima koji su imali telefone s drugim operativnim sustavima. Dobili su natječaj i počeli raditi na PhotoMathu. Danas, odnosno četiri godine kasnije došli su na 100 milijuna downloada.

Ivan Luzar
Telegram autor
1783 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program