Biznis & tech

Kako bi se borili protiv visokih temperatura, Dubai dronovima izaziva kišu

Korištenjem dronova ne koriste se nikakve kemikalije za izazivanje kiše

FOTO: Unsplash

Ujedinjenim Arapskim Emiratima godišnje prosječno padne samo oko 78 milimetara kiše, a temperature se često penju i do 50 stupnjeva Celzijusa. Ova zemlja Bliskog istoka okrenula se tehnologiji koja bi im mogla pomoći da to promijene.Nedavno je objavljeno da su Ujedinjeni Arapski Emirati financirali projekt kojim će se vidjeti kako dronovi mogu kontrolirati vrijeme, a prema nedavnim scenama kiše u Dubaiju, to im je i uspjelo.

Zemlja je platila 15 milijuna dolara za devet različitih projekata za izazivanje kiše, od kojih je dio išao Sveučilištu Reading koje stoji iza stvaranja bespilotnih letjelica za kontrolu vremena. Dronovi oblake opskrbljuju električnim nabojem kako bih ih privoljeli da se skupe i stvore oborine.Prema znanstvenicima, zbog ovog naboja vjerojatnije je da će kapljice pasti na zemlju kao kiša.

Malo su pretjerali, pa su izazvali poplave

Keri Nicoll, jedna od glavnih znanstvenica na projektu, objasnila je da pokušavaju kapljice unutar oblaka učiniti dovoljno velikima da kada ispadnu iz oblaka, prežive do pada na tlo. Ova tehnika se preferira jer ne uključuje nikakve kemikalije, piše The Independent. Dubai je bio prvi na listi za testiranje dronova i koji su uspješno stvorili jak pljusak u gradu. I drugi dijelovi Emirata izvijestili su o padalinama.

U ovo doba godine u Dubaiju je oko 40 stupnjeva i nema kiše. Dronovi su tako dobro odradili posao da su pojedini dijelovi zemlje bili pod alarmom zbog obilnih oborina. Vozači su upozoravani na oprez zbog velike količine kiše. Uz kišu puhao je i slab vjetar. Wired piše da su UAR malo pretjerali u svojim naporima pa su u nekim dijelovima zemlje izazvali poplave.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu