Biznis & tech

Kako poduzetnici u Hrvatskoj ulaze u 2021.? Mnogi očekuju da će im iduća godina biti još gora

Anketa pokazuje da preko 60 posto poduzeća očekuje stagnaciju ili pad prihoda u odnosu na ovu godinu

Iza nas je jedna teška godina u kojoj ćemo imati pad BDP-a od 8 do 10 posto, ovisno gledamo li procjene Vlade ili Europske komisije. Sljedeće godine, uz puno neizvjesnosti, trebalo bi doći do oporavka, odnosno rasta od oko 5 posto.

Ali kada se spustimo na mikro razinu, na razinu poduzeća, za mnoge od njih sljedeća godina neće biti ništa bolja od ove. Hrvatska udruga poslodavaca napravila je anketu među svojim članicama iz koje proizlazi da preko 60 posto poduzeća očekuje stagnaciju ili pad prihoda u odnosu na ovu godinu.

Petina poduzeća očekuje pad prihoda do 50 posto

Zabrinjava da petina poduzeća očekuje pad između 10 i 50 posto u odnosu na ovu, ionako lošu godinu, a 4 posto procjenjuje da će im prihodi pasti za više od 50 posto. Također, 1 posto anketiranih očekuje da neće uspjeti spasiti poslovanje te u 2021. godini očekuju prestanak rada.

Ipak, ohrabruje podatak da 37 posto poduzeća iz ankete očekuje rast prihoda u 2021. godini. Oko 20 posto smatra da će im prihodi porasti za 10 posto, 15 posto poduzeća iz ove skupine očekuje rast prihoda do 50 posto, a 2 posto smatra da bi im prihodi mogli porasti i preko 50 posto.

Izvor: HUP

Smanjenje poreza najveća potpora poslovanju iduće godine

Što se tiče faktora koji bi mogli pozitivno utjecati na poslovanje, poslodavci smatraju da će im najviše koristiti tzv. peti krug porezne reforme, što se prije svega odnosi na porezno rasterećenje plaća, ali i smanjenje poreza na dobit za male poduzetnike.

Puno se očekuje i od EU fondova, pa tako gotovo jedna petina, odnosno 19 posto ispitanih poduzetnika očekuje kako će najveći pozitivan doprinos poslovanju u 2021. godini imati upravo novac iz EU fondova.

Također, očekuje se i nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta, u što su uključene postojeće mjere HZZO-a ali i mjere za prekvalifikaciju radne snage. Pozitivan doprinos od tih mjera očekuje 17 posto poslodavaca. Oko 14 posto ispitanih kao doprinos poslovanju istaknulo je izmjenu Zakona o radu, u smislu fleksibilizacije i regulacije rada na daljinu.

Petina poslodavaca strahuje od nedostatka kvalificiranih radnika

Što se tiče problema koji bi se mogli javljati u 2021. godini, 35 posto poslodavaca kao najveći problem s kojim će se suočavati ističe razne propise vezane uz suzbijanje epidemije.

Nakon toga slijedi bojazan od povećane stope bolovanja radne snage, koju ističe gotovo petina poslodavaca.

Zanimljiv je podatak da unatoč očekivanoj stagnaciji ili padu poslovanja petina poslodavaca koji su sudjelovali u anketi smatra kako će im najveći problem u poslovanju tijekom 2021. predstavljati nedostatak adekvatne radne snage na tržištu rada.

Izvor: HUP

Poslodavci žele smanjenje parafiskalnih nameta

Poduzetnici i dalje kao jedan od najvećih problema ističu parafiskalne namete, te je njih preko 40 posto istaknulo kao najvažniju mjeru koju očekuju od Vlade, a koja bi doprinijela poslovanju u 2021. godini.

Petina poduzetnika smatra da bi privatnom sektoru trebalo olakšati pristup sredstvima iz EU fondova. Također, očekuje se i fleksibilizacija radnog zakonodavstva, smanjenje troškova bolovanja na teret poslodavca, ukidanje akontacije poreza na dobit, odnosno njegovo plaćanje u trenutku isplate dobiti, te značajno povećanje broja digitalnih javnih usluga kao i administrativno rasterećenje.

EU fondovi za modernizaciju poslovanja

S obzirom na to da anketirani poslodavci imaju velika očekivanja od EU fondova, zanimljivo je pogledati odgovore na pitanja na što bi trošili taj novac.

Prioritet im je, sudeći po anketi, modernizacija poslovanja i nove tehnologije što je istaknulo preko 40 posto poslodavaca. Nakon toga slijedi s time povezana digitalizacija poslovanja (25 posto).

Oko 14 posto ispitanih poduzeća bi iskoristilo EU sredstva na povećanje energetske učinkovitosti i obnovljive izvore energije, 9 posto na istraživanje, razvoj i inovacije, a 8 posto na prekvalifikaciju radne snage.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu