Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Kaos s Huaweijem je eskalirao, američke kompanije masovno im otkazuju suradnju. Što sad?

Prvi je istupio Google, koji je kineskoj kompaniji uskratio pristup svojim aplikacijama

Kineski Huawei danas je prvi puta osjetio snažnije posljedice Trumpovog proglašenja izvanrednog stanja kojim se zabranjuje američkim kompanijama kupnja kineske tehnologije. Alphabet Inc., Googleova krovna kompanija, odlučila je Huaweiju uskratiti pristup Google Play Storeu, Gmailu i svojim drugim aplikacijama koje se inače smatraju osnovnim aplikacijama za svaki Android mobitel. Izvukli smo sve bitno o ovoj priči koja je danas eskalirala.

1. Trump proglasio izvanredno stanje

U srijedu prošloga tjedna, 15. svibnja, američki predsjednik proglasio izvanredno stanje u zemlji samo kako bi zabranio američkim telekomunikacijskim mrežama korištenje komunikacijske opreme stranih kompanija, za koje Trumpova administracija prosudi da su prijetnja za nacionalnu sigurnost. Tehnički, ne spominje se direktno niti jedna tvrtka, no posve je jasno da je Huawei glavna meta te zabrane.

2. Zašto Amerikanci ne vjeruju Huaweiju?

Neki američki sigurnosni stručnjaci sumnjaju da Huawei u svoju opremu ugrađuje “stražnje ulaze”, čime se dobiva pristup svoj komunikaciji koja se preko te opreme odvija, no bez znanja korisnika. Sumnja se da tako prikupljene podatke Huawei dostavlja režimu, na što ih obvezuje kineski zakon o državnoj sigurnosti koji obvezuje kompanije na “pružanje pomoći u radu na području državne sigurnosti”. Huawei je također kroz godine bio optužen za niz industrijskih špijunaža što je, kako Amerikanci smatraju, pomoglo u njihovom naglom rastu i razvoju.

3. Amerikance muči i Huaweijeva dominacija

Pravi razlog za sukob možda nije samo špijuniranje, već i pokušaj Trumpove administracije za zaustavi Huaweijevu dominaciju na tržištu 5G komunikacija. Mreže pete generacije, odnosno 5G, su nadolazeća tehnologija koja bi trebala zamijeniti sadašnju, a korisnicima pružati znatno veće brzine i kapacitet protočnosti mreže, zbog čega bi trebala biti pouzdanija. Huawei je u 5G mreže investirao više milijardi dolara, a Washington za njihovu dominaciju krivi i državne subvencije. Zbog dominacije, postajala je sasvim realna šansa da će američki operateri biti prisiljeni kupovati kinesku opremu.

4. Huawei je bio pomirljiv

Nakon zabrane, Huawei je velikim svjetskim medijima, pa tako i Telegramu, poslao službeno priopćenje u kojem su istaknuli da su spremni surađivati s američkom vladom i donijeti mjere s kojima bi se osigurala sigurnost njihove opreme. Tvrde da će zabrana Huaweiju SAD prisiliti na korištenje inferiorne opreme i lošije te da ustvari neće SAD učiniti sigurnijim, a stvorit će lošu 5G mrežu.

5. Prve naznake o špijuniranju još 2009. godine

Premda je teško sa sigurnošću reći špijunira li Huawei zbilja svoje klijente, čini se imaju tu mogućnost. Britanski telekomunikacijski konglomerat Vodafone još je 2009. godine na Huaweijevoj opremi otkrio neka stražnja vrata koja su omogućila kompaniji ulaz u Vodafoneovu fiksnu internetsku mrežu u Italiji. Vodafone je zatražio uklanjanje stražnjih ulaza, što je Huawei navodno i učinio, no ovaj slučaj je od tada jedan od najsnažnijih argumenata s kojima je Trumpova administracija od saveznika tražila zabranu Huaweijeve 5G opreme.

6. Prva ogromna zabrana

Situacija je kulminirala danas kada je Google, kompanija koja nije telekomunikacijski operater, odlučila Huaweiju zabraniti pristup nadograđivanju svojih Android telefona. Budućim Huaweijevim mobitelima zabranjuje se pristup Google Play Storeu, Gmailu i drugim aplikacijama pa će korisnici smjeti koristiti samo javno dostupne aplikacije. Huawei će i dalje imati pristup Androidu, kroz AOSP (Android Open Source Project), ali će Google uskratiti bilo kakvu tehničku podršku Huaweiju.

7. Što sada?

Ako trenutno imate Huaweijev mobiteli, iz Googlea su objavili da će njihove aplikacije i dalje funkcionirati na postojećim mobitelima. Problematična će situacija biti s budućim modelima, no čini se da Huawei i za taj problem ima rješenje. U prijašnjim razgovorima s raznim portalima, predstavnici Huaweija rekli su kako imaju vlastitu tehnologiju, koju su posljednjih godina razvijali baš za slučaj da im se zabrani korištenje Androida ili Googleovih aplikacija. Dio tih aplikacija već se sada koristi na kineskom tržištu. Utjecaj na Huawei na domaćem kineskom tržištu bit će minimalan, budući da su Googleove aplikacije tamo već zabranjene.

8. Kreću i drugi bojkoti

Nekoliko sati nakon Googleove najave, prestanak poslovanja s Huaweijem najavili su i američki proizvođači čipova Intel, Broadcom i Qualcomm. Huawei se ranije, kao što je slučaj sa softverom, počeo pripreme i za mogućnost zabrane korištenja američkih čipova pa već godinama razvijaju vlastite alternative. Primjerice, za mobitele razvijaju vlastite HiSilicon čipsetove, koji su u nekim aspektima čak snažniji od američke konkurencije. Inače, Huawei od Intela nabavlja procesore za svoja prijenosna računala, dok od Broadcoma i Qualcomma nabavlja modeme i mobilne procesore za neke modele. Međutim, Bloomberg ističe da Huawei gomila čipove još od 2018. godine pa navodno imaju zalihe za tri mjeseca proizvodnje.

9. Još mogućih zabrana?

Nakon prekida niza suradnja s američkim kompanijama, povlači se pitanje tko bi mogao biti sljedeći. Trenutno se još ne zna što će odlučiti Microsoft, od kojeg Huawei za svoje laptope kupuje operativni sustav Windows. U slučaju prekida suradnje, očekuje se da bi Huawei mogao prijeći na operativne sustave otvorenog koda, poput neke od izvedenica Linuxa. Također je moguće da će Huawei razviti vlastitu verziju Linuxa za svoja računala. Korisnici će pak, sasvim izgledno, moći sami kupovati Windowse i postavljati na svoje Huawei laptope.

10. Javili su se iz Huaweija

Nekoliko sati nakon prekida suradnje s Googleom, oglasili su se iz Huaweija, a izjavu je prenio portal The Verge. Kako bi smirili svoje zabrinute korisnike, iz kompanije su izjavili da će pružati sigurnosne zakrpe i podršku korisnicima svojih postojećih modela. Problematično je ono što nisu rekli. Nisu rekli ništa o nadogradnjama Android operativnog sustava te hoće li se njihovi budući mobiteli isporučivati s nekakvom verzijom Androida ili pak nekim sasvim drugim operativnim sustavom. Izjavili su da će razvijati dalje svoj vlastiti ekosustav aplikacija, koji će biti siguran za korisnike diljem svijeta.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu