Kartičarska kuća Visa postala je drugi najveći dioničar u tvrtki Square Jacka Dorseyja

Vrijednost dionica Squarea je po objavi vijesti skočila za 10 posto

ZADNJA IZMJENA: velj. 12, 2016
Foto: Bill Pugliano/AFP

Visa je kupila 9,99 postotni udio u tvrtki koja je razvila sustav za mobilna plaćanja Square Jacka Dorseyja, suosnivača i izvršnog direktora Twittera. Vrijednost dionica Squarea je na objavu vijesti skočila za 10 posto.

Visa je manji udio u Square kupila još u 2011. godini, no s obzirom da to nije bilo navedeno u prijavi za inicijalnu ponudu dionica na burzi, radi se o vrlo malom udjelu. Nakon ove investicije, Visa je prema podacima analitičke kuće FactSet uz Capital Research & Management Visa postaje drugi najveći dioničar.

Nakon obećavajućeg IPO-a krajem studenog prošle godine s namjerno spuštenom početnom cijenom dionice na 60 posto ispod valuacije firme, i Square je zadesila sudbina mnogih tech tvrtki s lošim performansama na tržištu kapitala. Nakon raspona od 11 do 13 dolara koliko je imala na IPO-u, vrijednost dionice pala je na osam dolara. Kao privatna kompanija, tržišna vrijednost je bila procijenjena na oko 6 milijardi dolara, a u međuvremenu je pala za 35 posto.

Iako je tržište mobilnih plaćanja u snažnom porastu, zabrinutost zbog globalnog ekonomskog rasta je utjecala na rejting ovih tech kompanija. Tu je i problem vrlo žestoke konkurencije s kojom se mora boriti Dorseyjev Square. Osim kartičara koji razvijaju svoja rješenja, tu su i firme poput First Data i PayPal, a prema najavama i tehnološki divovi Alphabet, Facebook Amazon i Apple će nastojati ugrabiti svoj dio. Kako piše CNN Money, Apple navodno planira preko Apple Paya lansirati peer-2-peer transfer novca koji bi tako bio izravan konkurent Squarevoj servisu Cash i PayPalov Venmo.

Ira Kralj
Telegram autor
1293 članka Više o autoru