Biznis & tech

Kineski BDP u trećem tromjesečju porastao gotovo 5 posto

Kinesko će gospodarstvo ove godine jedino u skupini velikih bilježiti pozitivnu stopu rasta

People wearing protective masks arrive at Beijing railway station ahead of the Lunar New Year in Beijing on January 23, 2020. - China is halting public transport and closing highway toll stations in two more cities in Hubei province, the epicentre of a deadly virus outbreak, authorities said on January 23. (Photo by NOEL CELIS / AFP)
FOTO: AFP

Kinesko gospodarstvo ubrzalo je u trećem tromjesečju, poduprto zamjetnim oporavkom potrošnje početkom jeseni nakon šoka koji je prouzročio koronavirus, pokazali su u ponedjeljak službeni podaci.

Aktivnosti u drugom gospodarstvu svijeta porasle su od srpnja do rujna 4,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavio je zavod za statistiku.

U drugom tromjesečju Kina je imala rast od 3,2 posto.

Oporavak počeo u proljeće

Na tromjesečnoj razini BDP je u razdoblju od srpnja do rujna porastao 2,7 posto. U drugom tromjesečju bio je veći 11,5 posto u usporedbi s početkom godine koji je obilježilo razbuktavanje epidemije.

Oporavak drugog gospodarstva svijeta od koronašoka počeo je već početkom proljeća a novi podaci otkrivaju da se početkom jeseni proširio i na potrošnju. Tako je promet u maloprodaji u rujnu porastao 3,3 posto na godišnjoj razini. U kolovozu gotovo porastao je skromnih 0,5 posto.

Jedini će godinu završiti u plusu

Industrijska proizvodnja poskočila je u rujnu 6,9 posto, nakon 5,6-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu. I ulaganja kompanija pokazuju zamjetne znakove oporavka. Tako su ulaganja u fiksni kapital u prvih devet mjeseci bila veća 0,8 posto nego u istom razdoblju 2019. U prvih osam mjeseci bila su niža 0,3 posto.

Vlada je uvela niz mjera kako bi potaknula rast i poduprla zaposlenost, uključujući pojačanu državnu potrošnju i porezne olakšice. Središnja banka snizila je ključne kamatne stope i ublažila propise o bankovnim rezervama.

Kinesko će gospodarstvo ove godine jedino u skupini velikih gospodarstava bilježiti pozitivnu stopu rasta, od 1,9 posto, procijenio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu