Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Biznis & tech Klinci masovno koriste popularni AI alat za pisanje školskih zadaća. Dečko napravio aplikaciju koja ih otkriva

Aplikacija je dostupna od 2. siječnja, a prvog dana ju je koristilo 30.000 ljudi

A high school student does homework via the website of the CNED (Centre national d'éducation à distance - National Center for Distance Education) at her home in Chisseaux near Tours on March 27, 2020, on the eleventh day of a lockdown in France to stop the spread of the novel coronavirus COVID-19. (Photo by Alain JOCARD / AFP)
FOTO: AFP

U studenome je tvrtka za umjetnu inteligenciju OpenAI izdala snažan bot pod nazivom ChatGPT, besplatni alat koji može generirati tekst o raznim temama na temelju korisničkih upita. Ubrzo je osvojio korisnike diljem interneta koji su tražili da im napiše svašta, od tekstova pjesama u stilu određenog izvođača do programskog koda.

Nova tehnologija izazvala je zabrinutost među nastavnicima koji su primijetili kako učenici koriste aplikaciju za rješavanje školskih zadataka, naravno tvrdeći da su radovi njihovi. Neki su profesori promijenili svoje nastavne planove zbog ChatGPT-ija, i počeli tražiti da se zadaci koji se inače rješavaju kod kuće pišu na nastavi, da se radovi pišu rukom ili učenike ispituju usmeno, piše The New York Times.

Alat je prvi dan koristilo 30.000 ljudi

“ChatGPT smišlja originalni sadržaj” objašnjava za Scripps News profesorica na Sveučilištu Nevada u Las Vegasu, Kendall Hartley. “Kada prođem kroz servise koje koristim za otkrivanje plagijata, ne dobijem nikakav rezultat.”

No, rješenje je ubrzo stiglo. Student sa Sveučilišta Princeton, dvadesetdvogodišnji Edward Tian, tijekom zimskih praznika razvio je aplikaciju GPTZero i predstavio je 2. siječnja. Tian je stvorio novi alat za borbu protiv ovog oblika plagiranja, aplikaciju koja može utvrditi da li je tekst napisao čovjek ili umjetna inteligencija. Unutar prvog tjedna od lansiranja više od 30.000 ljudi koristilo je alat, piše NPR.

Točnost se poboljšava

Tekst koji je složeniji s različitim duljinama rečenica obično piše čovjek, dok umjetna inteligencija piše jednoličnije, što GPTZero prepoznaje. Tian je aplikaciju testirao kroz BBC-jeve članke i tekstove koje je generirala umjetna inteligencija kada se zatraži isti naslov. Aplikacija je gotovo uvijek točna, mada nije sigurna sto posto sigurna. Tian je za BBC News rekao da aplikacija utvrđuje razliku sa stopom manjom od 2 posto lažno pozitivnih rezultata.

NPR piše da Tian radi na poboljšanju točnosti alata. I tvrtka OpenAI radi na načinima na koje se tekst koji je napisao ChatGPT može lako prepoznati. “Ne želimo da se ChatGPT koristi u svrhe obmanjivanja u školama ili bilo gdje drugdje”, kazala je glasnogovornica tvrtke za The Washington Post.

Tian kaže da nije protivnik umjetne inteligencije i da je uzbuđen zbog mogućnosti koje pruža, samo naglašava da želi više transparentnosti kada se koristi tehnologija. “Ovu tehnologiju moramo odgovorno usvojiti”, kazao je za BBC News.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više