Konačno je objavljena fotografija jednog od najtajnovitijih izuma na svijetu, naočala Magic Leap. Izgledaju loše

Radi se o prototipu kompanije koja je procijenjena na 4,5 milijardi dolara

ZADNJA IZMJENA: velj. 11, 2017

Magic Leap jedan je od tajnovitijih američkih startupova; cijenjeni časopis Wired nazvao ga je 2016. najtajnovitijim startupom na svijetu. Magic Leap dosad je prikupio 1,4 milijarde dolara investicija, a najavljuje revolucionarne naočale za proširenu stvarnost (augmented reality).

U teoriji, Magic Leap bi korisnicima omogućio da u stvarnom svijetu vide naprednu 3D grafiku koje zapravo nema. Takva napredna proširena stvarnost mogla bi značiti revoluciju za medicinu, prijevoz, igre, filmove, dnevnu produktivnost i komunikaciju, i brojne druge industrije i aktivnosti.

Prototip daleko ispod najavljene razine

Američki portal Business Insider dokopao se prve fotografije prototipa naočala Magic Leap, a možete ih vidjeti ovdje:

Na leđima korisnika vidi se procesorska jedinica koja pogoni sve što naočale prikazuju, a u ruci drži paket baterija. Sudeći po objavljenoj fotografiji, Magic Leap je u razvoju dogurao daleko ispod onoga što su tvrdili u medijima, a teško je vjerovati da bi prosječni korisnici htjeli hodati okolo s posebnim paketom procesora i baterija na leđima.

Brojne investicije i visoka procjena vrijednosti

Na sličnim proizvodima za proširenu stvarnost rade Microsoft, Apple i drugi, no Magic Leap oduvijek je tvrdio kako je tehnološki daleko ispred svojih konkurenata. U Magic Leap dosad su investirale kompanije i banke poput Googlea, JPMorgana, Alibabe, Fidelityja i Kleiner Perkinsa, a kompanija je procijenjena na 4,5 milijarde dolara.

U posljednje vrijeme američki tech portali sve češće pišu kako su obećanja Magic Leapa daleko od stvarnog stanja, a spominju se velike poteškoće sa smanjivanjem tehnologije na razinu koja bi omogućila mobilnost naočala. CEO kompanije Rony Abovitz nedavno je priznao kako je moguće da finalni proizvod neće biti znatno drugačiji od Microsoftovog HoloLensa.