Krave na jednoj ruskoj farmi dobile su VR naočale na kojima gledaju lijepe pašnjake. Da se malo opuste

Krave su manje anksiozne, tvrdi se, pa proizvode više mlijeka

ZADNJA IZMJENA: stu 26, 2019
Foto: Ministarstvo poljoprivrede i hrane

Ruska mliječna farma je kravama na glavu postavila naočale za virtualnu stvarnost, koje bi im trebale popraviti kvalitetu života. Sad zbog toga, tvrde, krave daju više mlijeka. Farmeri su u suradnji s developerima, veterinarima i savjetnicima na farmi u gradu Krasnogorsku blizu Moskve stvorili simulaciju za krave. Tako im, pomoću VR naočala, prikazuje pašnjake ljeti, piše Moscow Times.

U popratnoj studiji otkriveno je kako je kravama smanjena anksioznost i popravljeno emocionalno stanje, objavilo je rusko Ministarstvo poljoprivrede i hrane. Studija bi također trebala ustanoviti koliko će to “popravljeno emocionalno stanje” krava utjecati na proizvodnju mlijeka. No, prvi je dojam, kažu, da krave proizvode više mlijeka nego prije.

Nitko ne proizvodi naočale za krave, pa su napravili svoje

Hardver, odnosno naočale, razvijene su prilagođavanjem virtualnih naočala namijenjenih ljudima, budući da nitko ne proizvodi virtualne naočale za krave. IT stručnjaci su potom ugodili paletu boja unutar softvera, kako bi naočale bile prilagođenje kravljem vidu. Premda nisu daltonisti, krave ne mogu raspoznavati crvenu i zelenu boju, već samo prigušene tonove žute i plave boje.

Ministarstvo poljoprivrede i hrane oslonilo se na dansku i škotsku studiju koja tvrdi da uvjeti okoliša imaju snažan utjecaj na zdravlje krava, što posljedično ima utjecaj i na količinu mlijeka koju proizvode. Nadodali su također da se mljekarska industrija sve više okreće robotima kako bi se popravilo emocionalno stanje krava. U Americi, recimo, postoje roboti koji četkama masiraju krave, a u nekim ruskim mliječnim farmama farmeri im puštaju klasičnu glazbu koja ih opušta.

Ivan Luzar
Telegram autor
1797 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program