Biznis & tech

Kreće novi krug prijava za sufinanciranje električnih vozila. Ostalo je još 1.8 milijuna kuna

Predujam je u prvom pozivu uplaćen za 1.910 od prijavljenih 1.950 vozila, pa je ostalo još sredstava

01.10.2020., Zagreb - HEP je na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu - Glavni kolodovor postavio tri elektro punionice - dvije rapidne punionice snage 50 kW u sklopu projekta EAST-E te jednu brzu ELEN punionicu snage 22 kW. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) će od četvrtka ujutro, od 8 sati, ponovno krenuti sa zaprimanjem prijava za sufinanciranje električnih vozila, jer je neutrošeno ostalo još oko 1,8 milijuna kuna, najavili su u ponedjeljak iz Fonda, koji je taj javni poziv privremeno zatvorio 10. lipnja.

Naime, korisnici, kojima su prodajna mjesta rezervirala poticaje, imali su rok od osam dana za uplatu obveznog minimalnog predujma. “U tih je osam dana predujam uplaćen za 1.910 od prijavljenih 1.950 vozila, čime je od ukupnog proračuna od 90 milijuna kuna dostupno ostalo oko 1,8 milijuna kuna. S ciljem da sva sredstva budu dodijeljena, Fond je najavio ponovno otvaranje javnog poziva, za koji će vrijediti svi isti uvjeti”, navodi se u priopćenju Fonda.

Podsjećaju da će prijava biti moguća isključivo putem prodajnih mjesta, a sredstva će se odobravati za marke i modele vozila predstavljene na stranicama vozimoeko.fzoeu.hr.

Uskoro će ići i poziv za javni sektor

Fond je javni poziv za energetski učinkovita vozila objavio 2. lipnja, a sa zaprimanjem prijava se započelo 10. lipnja. Kako su građani i tvrtke u manje od osam sati rezervirali sva dostupna sredstva – bilo su zaprimljena 1.464 zahtjeva za sufinanciranje 1.950 vozila – Fond je isti dan (10. lipnja) u poslijepodnevnim satima privremeno i zatvorio javni poziv.

Iz Fonda su tada najavili da će, u slučaju da u roku od osam dana određeni broj rezervacija ne bude potvrđen uplatom predujma, ponovno otvoriti javni poziv te će prodajna mjesta nastaviti sa zaprimanjem zahtjeva do ukupno raspoloživog proračuna. Po podacima iz njihove današnje objave, na poziv su se podjednako prijavili i građani i tvrtke, pri čemu su tvrtke uplatile obvezni predujam za 981 vozilo, a građani za njih 929.

Od ukupnog broja naručenih vozila, čak 1.265 je osobnih vozila, a 595 ih je L kategorije (na električni pogon). Najprodavaniji model električnih osobnih automobila je Renault Twingo Electric s više od 400 naručenih vozila, a slijede ga Dacia Spring, Tesla model 3 – Long range te Volkswagen ID.4 Pro Performance, navode iz Fonda. Najavljuju kako će uskoro raspisati i poseban poziv, vrijedan 15 milijuna kuna, za javni sektor.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu