Biznis & tech

Krenuli otkazi u Ini. Crosco otpušta nekoliko stotina ljudi

Iz Ine su za Telegram potvrđuju informacije o otkazima, kažu da su u procesu restrukturiranja

Inina tvrtka kćer Crosco, koja se bavi bušenjem nafte i održavanjem bušotina, otpustit će u narednih mjesec, dva, nekoliko stotina radnika. Krajem prošle godine zapošljavali su oko 880 ljudi. Prema informacijama koje kolaju među radnicima, tijekom srpnja otkaze bi trebalo dobiti njih oko 400. Da se zaista spremaju otkazi potvrdili su nam i iz Ine, no navode manju brojku. Kažu da su u procesu restrukturiranja, te da će njime biti obuhvaćeno nešto više od 200 ljudi, dok će konačna brojka biti poznata u kasnijim fazama procesa.

“INA je znatno pogođena krizom koja se ogleda u padu cijena nafte i plina na svjetskim tržištima te istovremenom padu potražnje za derivatima koja je u vrijeme zastoja uzrokovanog pandemijom koronavirusa bila i do 50 posto. Kompanija je zbog toga morala poduzeti brojne operativne i financijske mjere usmjerene na stabilizaciju poslovanja, a o čemu je obavijestila financijsku i opću javnost.

Ova je kriza globalnog karaktera i pogodila je sve naftne i plinske kompanije koje su uvelike reagirale na isti način, odnosno troškove i ulaganja prilagodile su situaciji na tržištu. To se posebice odrazilo na servisne kompanije jer zbog niske cijene nafte i plina ne ugovaraju se novi poslovi, obujam održavanja je sveden na nužni minimum te dolazi do znatnih problema s naplatom potraživanja”, stoji u odgovoru iz Ine.

‘Gotovo 90 posto radnika ne radi, a prima plaću’

Dodaju i da je Crosco, prvi puta od svog osnivanja imao nekoliko dana s nula radnih sati, da su prihodi kompanije višestruko niži od troškova i da će biti potrebno poduzeti ozbiljne mjere kako bi se financijska situacija stabilizirala. “Pri tome potrebno je istaknuti kako od početka ove globalne krize do danas, zbog značajnog prestanka poslovnih aktivnosti i posljedično prestanka potrebe za radom, gotovo 90 posto radnika Crosca oslobođeno je obveze rada uz pravo na naknadu plaće.”

Crosco će, kako najavljuju iz Ine, nakon restrukturiranja, biti usmjeren primarno na servisiranje potreba Ine i MOL-a, no isto tako otklanjaju mogućnost zatvaranja kompanije. “Organizacijske promjene imat će za posljedicu ukidanje određenog broja radnih mjesta ili smanjenje izvršitelja na pojedinim radnim mjestima. Očekivano restrukturiranje obuhvatit će nešto više od 200 zaposlenika Crosca, dok će konačna brojka biti poznata nakon što se razmotre sve potencijalne mjere otklanjanja potrebe za otkazivanjem.”

“Trenutno je u tijeku zakonski postupak savjetovanja s Radničkim vijećem. Sukladno internim aktima radnicima koji će napustiti kompaniju osigurana su značajno veća prava nego prava propisana Zakonom o radu, konkretno u odnosu na otpremninu ona je višestruko viša od zakonom propisane otpremnine. Cilj spomenutih operativnih i financijskih mjera je stvaranje preduvjeta za održivo poslovanje u krizi te očuvanja najvećeg mogućeg broja radnih mjesta. Nema govora o zatvaranju kompanije”, poručuju iz Ine.

Nastavite čitati