Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Kriptovaluta Ethereum provela najveću nadogradnju dosad. Evo što to znači

Prešli su na novi sustav rudarenja ethera

Najveća nadogradnja kriptovalute Ethereum upravo je stupila na snagu što stručnjaci u industriji nazivaju najvećom promjenom igre za cijeli kripto sektor, izvještava CNBC. Do sada, svi znakovi pokazuju da je takozvano spajanje koje je osmišljeno da smanji potrošnju energije kriptovaluta za više od 99 posto, bilo uspješno. Prvi proof-of-stake blok transakcija završen je uz stopu sudjelovanja klijenata od gotovo 100 posto.

Revizija mreže Ethereum temeljito mijenja način na koji blockchain osigurava svoju mrežu i provjerava transakcije. Većina ovih promjena ne vidi se, a obilježje uspješne nadogradnje je ako krajnji korisnik ne osjeti razliku u satima i danima koji dolaze. Kriptovalute kao Ethereum ili bitcoin često se kritiziraju zbog procesa rudarenja za stvaranje novih coina.

Prije spajanja su oba blockchaina posvuda imala vlastitu golemu mrežu rudara koji su pokretali visoko specijalizirane kompjutere koji su obrađivali matematičke jednadžbe kako bi potvrdili transakcije. Za to treba puno energije i to je najveća meta kritike kriptovaluta.

Prešli su na novi sustav rudarenja ethera

Nadogradnjom, Ethereum je prešao na sustav “proof-of-stake” koji rudare zamjenjuje validatorima. Umjesto da pokreću velike banke računala, validatori iskorištavaju svoju postojeću predmemoriju ethera kao sredstvo za provjeru transakcija i kovanje novih tokena. To zahtijeva puno manje energije od rudarenja i stručnjaci misle da će to učiniti protokol sigurnijim i održivijim.

Nakon spajanja, cijena ethera je skočila, a trguje se s oko 1640 dolara. Devet timova i više od 100 programera godinama je radilo na spajanju. Mreža programera nadgleda uvođenje i ispravlja greške, ako bude potrebno, što je brže moguće.

Danny Ryan, glavni developer sa sjedištem u Denveru radi na spajanju već pet godina i kaže za CNBC da će se sve nepravilnosti promatrati putem automatskih i ručnih sustava za nadzor. Ako se pojave problemi, odgovarajući tim će ispraviti pogreške ali Ryan kaže da vjeruju u spajanje s obzirom na sve uspješne testove u posljednjih nekoliko mjeseci. “Mreža kao cjelina bit će stabilna”, misli Ryan.

Rudarenje kriptovaluta problematično zbog klimatskih promjena?

Prošloga je tjedna Bijela kuća objavila izvješće upozoravajući da bi rudarenje moglo stati na put naporima za ublažavanje klimatskih promjena. Smanjenje potrošnje energije za otprilike 99,95 posto ne samo de će uspostaviti veću održivost kripto-mreže nego će značajno doprinijeti smanjenju prepreka za ulazak institucionalnih ulagača koji su se opirali zbog doprinosa kriptovaluta klimatskoj krizi.

Analitičari su rekli da je institucionalni novac koji u velikoj mjeri ulazi u prostor digitalne imovine ključan za njegovu budućnost kao klase imovine. “Ether sam po sebi postaje proizvodna imovina. To je nešto što može donijeti povrat”, kaže Ryan. U eri nakon spajanja, ether preuzima neke karakteristike tipične za tradicionalnu financijsku imovinu kao što je potvrda o depozitu koja plaća kamate imateljima.

Nadogradnja će rezultirati značajno smanjenom opskrbom ether tokena u opticaju što bi moglo otvoriti put da Ethereum postane deflacijska valuta u nadolazećim mjesecima. Neki investitori kažu da bi to moglo pomoći povećanju cijene tokena.

‘Mogućnost rasta očajnički potrebna za napredak mreže’

Smanjena ponuda rezultat je novog modela verifikacije koji rudare zamjenjuje validatorima. Nagrade za validatore manje su od onih za rudare što znači da će se kao rezultat nadogradnje iskovati manje ethera. Validatori su dužni i zaključati svoje tokene na dulje vrijeme, povlačeći ether iz optjecaja.

Dio nadogradnje, osim toga, koji je stupio na snagu u kolovozu 2021. godine, već spaljuje ili trajno uništava dio digitalne valute koji bi inače bio recikliran natrag u optjecaj. “Postoje promjene i u sigurnosnim jamstvima lanca”, kaže Sean Anderson iz Sigme Prime. Anderson kaže da se puno lakše oporaviti od napada od 51 posto na proof-of-Etstake mreži jer postoje ugrađeni mehanizmi za novčano kažnjavanje zlonamjernih aktera smanjenjem njihovog udjela.

Sljedeći dani bit će ključni za mjerenja koliko je Ethereum mreža zdrava nakon nadogradnje. Bude li sve išlo glatko, krajnji korisnik neće primijetiti razliku. Nadogradnja ne čini odmah Ethereum bržim, jeftinijim ili stabilnijim. Te značajke dolaze s budućim nadogradnjama koje su sada nakon spajanja moguće. Ryan objašnjava za CNBC da je skalabilnost odnosno mogućnost da raste, očajnički potrebna za napredak mreže.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više