Ljudi iz CERN-a danas su stigli u Hrvatsku, prvo su razgledali Rimčev pogon u Svetoj Nedelji

Divjak kaže da je ovo posljednji korak do pridruženoga članstva RH

ZADNJA IZMJENA: svi 2, 2018
Foto: PIXSELL

Stručna misija CERN-a danas je stigla u trodnevni službeni posjet Hrvatskoj. Peteročlana Stručna misija Europskoga laboratorija za fiziku čestica prvo je posjetila tvrtku Rimac u Svetoj Nedelji, a s njima je bila i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak koja je pritom rekla da je njihov dolazak “posljednji korak i test do pridruženoga članstva Hrvatske tom najvećem istraživačkom laboratoriju na svijetu”.

Ministrica Divjak objasnila je da CERN nije samo istraživački laboratorij nego i jedan od najvećih rasadnika high-tech industrije i inovacija pa je to, smatra, za Hrvatsku prilika da se, s jedne strane, otvore nove mogućnosti za naše briljantne umove, bez obzira na to jesu li oni u istraživačkom sektoru ili u industriji, a istodobno je i prilika da našim inovativnim poduzećima omogućimo suradnju s CERN-om, a ona se ne odnosi samo na fiziku već i na IT sektor, tehniku i inženjerstvo općenito. Za Hrvatsku to defnitivno znači i otvaranje novih radnih mjesta, ustvrdila je ministrica.

Suradnja u industrijskom sektoru

Ministrica je istaknula da je trodnevni posjet stručnog izaslanstva CERN-a organiziran tako da oni stvarno mogu upoznati istraživački sektor, naše inovativno-industrijske potencijale, ali i da mi možemo prikazati političku želju da uđemo u taj veliki projekt. Rekla je i kako će stručno izaslanstvo CERN-a posjetiti različite institucije kako bi procijenili potencijal Hrvatske za suradnju i u industrijskom sektoru, a ne isključivo u istraživačkom.

Na novinarsku primjedbu kako je u proteklih 27 godina Hrvatsku posjetilo već nekoliko izaslanstva CERN-a i na pitanje koliko je u tome kontekstu različit ovaj posjet te jesmo li “jako iskoračili u pridruživanju”, ministrica je napomenula kako je ovo drugi posjet stručne komisije te ocijenila da je ovaj posjet “bitno drukčiji”. Jer, objasnila je, CERN je prihvatio dokumentaciju koju je Ministarstvo poslalo prije posjeta, a program posjeta pripremljen je tako da se jasno vide industrijski i istraživački potencijali, ali i pravnička struktura te politička volja Hrvatske za pristup CERN-u.

Odluka o pridruživanju Hrvatske

Posjet je, kaže Divjak, organiziran na tri razine pa će tako izaslanstvo posjetiti i istraživačke ustanove Institut Ruđera Boškovića (IRB), Institut za fiziku, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu te sveučilišta u Splitu i Rijeci. Posjetit će i Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti (HAZU) i Hrvatsku zakladu za znanost (HRZZ), a Divjak će se s izaslanstvom susresti u petak, dakle zadnjega dana njihova posjeta, kako bi čula kakvi su njihovi nalazi i njihove povratne informacije.

Ministrica se nada da će te informacije biti pozitivne, a kako je objasnila, odluku o pridruženom članstvu Hrvatske donijet će upravljačko tijelo CERN-a, a u njemu sudjeluju sve države članice CERN-a .

 

Više s weba
Ostanite uz telegramov program