Lufthansa danas preuzima bankrotirani Air Berlin za 150 milijuna eura

Potpisuju ugovor o preuzimanju većeg dijela problematičnog avioprijevoznika

ZADNJA IZMJENA: lis. 12, 2017
Foto: Eric Bauer/Flickr

Nakon duljih špekulacija, sada je sigurno, Lufthansa će preuzeti veće dijelove bankrotiranog avio prijevoznika Air Berlina. Dvije kompanije danas potpisuju ugovor o preuzimanju, izjavio je direktor Lufthanse Carsten Spohr za RP Online. “Danas je veliki dan, kojeg ćemo za par sati potvrditi svojim potpisima”, rekao je jutros Spohr. Lufthansa će preuzeti Air Berlin kreditom njemačke vlade u vrijednosti 150 milijuna eura.

Nakon najave, dionice obje kompanije skočile su za 3 posto, stoga Lufthansina dionica sada vrijedi 25.34 eura, što joj je najveća vrijednost od 2001. godine. Da je Air Berlin zapao u ozbiljnije probleme postalo je jasno u kolovozu ove godine, nakon čega je bilo izvjesno proglašenje bankrota. Isti mjesec bili su u pregovorima s avioprijevoznikom Etihadom oko mogućeg preuzimanja, također za 150 milijuna eura. Međutim, Etihad je nenadano odustao od kupnje, unatoč 1.8 milijardi eura investicije od 2011. godine do danas u Air Berlin.

Preuzimaju većinu zrakoplova i zaposlenika

Lufthansa će preuzeti 81 zrakoplov i oko 3.000 zaposlenika Air Berlina, u koje će nakon preuzimanja investirati dodatnih 1.5 milijardi eura. Air Berlin trenutno ima 105 zrakoplova i oko 8.900 zaposlenika. Obvezali su se da neće povisiti cijene prijevoza Air Berlina nakon preuzimanja. Zanimljivo je da će sekompanija unutar Lufthanse natjecati s drugim low-cost carrierom, Eurowingsom. Na rutama gdje su do sada letjeli samo Lufthansa i Air Berlin, primjerice između Münchena i Kölna, letjeti će i Eurowings kao povremena zamjena za Air Berlin.

Air Berlin koncem od studenog više neće letjeti pod svojim službenim brojem leta, stoga njihovi letovi više neće počinjati sa slovima “AB”. Sve trenutno važeće avio karte će i dalje zadržati svoju valjanost, stoga će se letovi nesmetano nastaviti. Air Berlinove podružnice, Niki i LG Walter će također nastaviti letove.

Ivan Luzar
Telegram autor
460 članaka Više o autoru