Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Malezijska policija je cestovnim valjkom uništila 1069 računala za rudaranje bitcoina

Uništeno je ukupno 1,26 milijuna dolara opreme za rudarenje

FOTO: Unsplash

Malezijske vlasti zaplijenile su 1069 rudarskih platformi za bitcoin, postavili su ih na parkiralište u sjedištu policije i valjkom ih pregazili, u sklopu zajedničke akcije vlasti u gradu Miri i elektroprivrede Sarawak Energy. Za CNBC, policija kaže, da je do akcije došlo nakon što su rudari bitcoina ukrali električnu energiju u vrijednosti od 2 milijuna dolara iz dalekovoda kompanije Sarawak Energy.

Vlasti na otoku Borneo zaplijenile su platforme u šest odvojenih racija. Ukupno su uništeno 1,26 milijuna dolara opreme za rudarenje. Kina zaplijenjene platforme prodaje na licitaciji, a Malezija se odlučila na uništavanje. Policija kaže da je krađa električne energije dovela do izgaranja triju kuća u gradu.

Proces rudarenja troši iznimno puno energije

Kripto rudarenje je energetski intenzivan postupak kada se stvara novi bitcoin. Kada ljudi rudare to znači da pokušavaju riješiti složeni matematički problem pomoću visoko specijaliziranog kompjutera. Rješavanje tog problema je ono što otključava tokene i potvrđuje nove transakcije. Ali, pokretanje strojeva punim kapacitetom crpi veliku količinu energije što može ugroziti lokalne električne mreže.

Iako rudarenje kriptovaluta u Maleziji nije ilegalno, postoje strogi zakoni oko upotrebe energije, pa oni koji petljaju oko dalekovoda mogu dobiti kaznu od 23.700 dolara i pet godina zatvora. Cambridge Centre for Alternative Finance procjenjuje da Malezija čini 3.44 posto svih svjetskih rudara bitcoina što je svrstava u prvih pet svjetskih odredišta. U ovoj akciji uhićeno je osam osoba, bit će u zatvoru osam mjeseci i prijete im novčane kazne od 1900 dolara po osobi.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više