Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Marihuana je na zapadu ozbiljan biznis. Zašto je Hrvatska ne legalizira?

Kada vidimo da su svi legalizirali, onda ćemo se i mi zadnji pokušati ukrcati na taj vlak

This picture taken on July 29, 2020 shows an aerial view of cannabis fields in the village of Yamouneh in eastern Lebanon's Bekaa Valley. (Photo by JOSEPH EID / AFP)
FOTO: AFP

Prema posljednjim procjenama analitičke kuće Headset, američko tržište marihuane sljedeće godine dosegnut će 30 milijardi dolara, te se i u narednim godinama očekuje nastavak rasta. Što se Kanade tiče, tamo su procjene da će tržište sljedeće godine dosegnuti 4 milijarde dolara

Prije nekoliko dana objavljena je vijest da je u okolici Zadra, na državnom zemljištu otkrivena plantaža marihuane. Poljoprivrednik koji se inače bavi uzgojem industrijske konoplje, uz taj legalni nasad, zasadio je i gotovo osam tisuća stabljika indijske konoplje, te je zbog toga zaradio kaznenu prijavu i završio u pritvoru.

Ova vijest podsjetila nas je na pitanje legalizacije marihuane. Naime, neke zapadne zemlje, poput Kanade i nekih američkih država legalizirale su marihuanu. U međuvremenu se razvilo legalno tržište vrijedno desetke milijardi dolara. Pojavile su se kompanije koje se bave proizvodnjom i prodajom proizvoda baziranih na marihuani, od čega u konačnici koristi imaju svi. I oni koji posluju u tom, novonastalom legalnom sektoru, i javne financije, jer se, naravno, plaća porez.

U Hrvatskoj se inicijative za legalizaciju marihuane odbacuju

Iako se u Hrvatskoj do sada javljalo više inicijativa za legalizaciju marihuane, do sada nije bilo političke volje za taj potez. Zagovornici legalizacije isticali su prednosti – od otvaranja novih mogućnosti za poljoprivrednike, do povoljnog utjecaja na turizam, te smanjenja kriminala, s obzirom na to da se legalizacijom dileri izbacuju iz igre. No, Hrvatska će vjerojatno biti zadnja zemlja koja će se odlučiti na taj iskorak. Kada vidimo da su svi legalizirali, onda ćemo se i mi zadnji pokušati ukrcati na taj vlak.

Prema posljednjim procjenama analitičke kuće Headset, američko tržište marihuane sljedeće godine dosegnut će 30 milijardi dolara, te se i u narednim godinama očekuje nastavak rasta. Što se Kanade tiče, tamo su procjene da će tržište sljedeće godine dosegnuti 4 milijarde dolara.

Kanada je marihuanu legalizirala 2018. godine

Kanadsko tržište znatno je manje, između ostalog, zato što je mlađe od američkog. Kanada je marihuanu legalizirala 2018. godine i od tada je došlo do snažnog razvoja tog sektora. Što se tiče SAD-a, tamo je marihuana do nekog stupnja – bilo za medicinsku ili i rekreativnu upotrebu – legalizirana u više od 30 država.

Niknule su brojne kompanije koje se bave proizvodnjom i prodajom marihuane i povezanih proizvoda, bilo da se radi o upotrebi u medicinske svrhe ili za “rekreaciju”. Mnoge od kompanija koje ulaze na to tržište još su uvijek u “startup” fazi, pa stvaraju gubitke jer troše veliki novac na razvoj novih proizvoda, no s obzirom na prognozirani rast tržišta, dobar dio njih će se s vremenom, vrlo je izvjesno, pretvoriti u profitabilne kompanije.

Kompanije vrijede milijarde dolara…

Na američkoj tehnološkoj burzi Nasdaq ima nekoliko kompanija koje se bave marihuanom, a imaju tržišnu kapitalizaciju, odnosno burzovnu vrijednost veću od 5 milijardi dolara.

Canopy Growth, kompanija sa sjedištem u Kanadi, osnovana 2013. godine, koja je prva u Sjevernoj Americi dobila punu licencu za proizvodnju marihuane, ima tržišnu kapitalizaciju od 6,7 milijardi američkih dolara. Ukupni godišnji prihod im je oko 570 milijuna dolara. Imaju više vlastitih brendova proizvoda na bazi marihuane – od onih za medicinsku upotrebu, sportske prehrane, ulja, gelova itd. Zapošljavaju više od tri tisuće ljudi.

… i zapošljavaju tisuće ljudi

S tržišnom kapitalizacijom od oko 8,5 milijardi dolara, Curaleaf je trenutno najveća kompanija iz ovog sektora. Prihodi od prodaje prošle godine iznosili su im oko 580 milijuna dolara, no koliko snažno rastu najbolje govori podatak da su 2019. imali prihode od oko 170 milijuna dolara. Osnovani su 2010. godine, a sada zapošljavaju oko 4800 ljudi.

Green Thumb Industries ima tržišnu kapitalizaciju od preko 7 milijardi dolara. Osnovani su 2014. godine, a kao i prethodne imaju više brendova različitih proizvoda na bazi marihuane. Prošle godine imali su prihode od 556 milijuna dolara, a zapošljavaju 2300 ljudi.

Jedna od zanimljivijih kompanija koja je vezana uz proizvodnju marihuane je Innovative Industrial Properties. Radi se zapravo o kompaniji specijaliziranoj za ulaganja u nekretnine, odnosno proizvodne pogone za industriju medicinskog kanabisa. Osnovani su 2016, u Kaliforniji, a u proizvodne pogone ulažu po sale-leaseback modelu. Znači, od neke kompanije otkupe proizvodi pogon, pa ga opet toj kompaniji daju u najam.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više