Biznis & tech

MateBook X Pro laptop ili kako imati moćan i lijep ured koji možeš nositi svuda

Sve više ljudi radi od kuće. S Huawei laptopima to je čisti užitak

Još otkad je Huawei sredinom 2017. godine predstavio svoj prvi laptop, prvu generaciju MateBook X serije, bilo je jasno da se ne radi o nekakvom eksperimentu, već da se kompanija sprema ozbiljno obračunati s tržištem laptopa, kao što su napravili s tržištem mobitela. Prva generacija Matebook X-a bio je jedan od najtanjih laptopa na tržištu, s jednim od najboljih ekrana, no uz razumnu cijenu spram konkurencije.

Slična filozofija zadržala se i do danas, s Matebook serijom osvježenom za 2020. godinu. U Huaweijevoj ponudi se tako ponajviše ističu modeli koji su dostupni i kod nas: MateBook X Pro na samom vrhu, MateBook 13 koji se doima kao najbolji miks dizajna i performansi te MateBook D serija.

Ekran pokriva gotovo svu površinu

Dizajnerski trendovi proširivanja ekrana do samih rubova kućišta nisu samo zahvatili tržište mobitela, već i laptopa. Tako se na MateBooku X Pro ekran prostire po 91 posto površine kućišta, što praktički znači da se oko ruba ekrana nalazi samo jedna tanka crna linija. Zbog toga, na obrubu oko ekrana nije ostalo prostora za ugradnju kamere, koja je u današnje doba konstantnih video poziva postala nezaobilazan dio svakog laptopa.

Međutim, MateBook X Pro ima ingeniozno rješenje za kameru. Naime, ona je skrivena u tipkovnici, između F6 i F7 tipki na vrhu. Kamera je cijelo vrijeme skrivena, dok ju ne zatrebate. Kada vam treba, jednostavno pritisnete na kameru skrivenu u tipki, a ona potom izađe iz kućišta. Kada je razgovor gotov, ponovno ju pritisnete i sakrijete. Postigli su da kamera ne proširuje obrub oko ekrana na vrhu, a kada je skrivena unutar kućišta, možete biti sasvim sigurni da vas nitko ne gleda. Dakle, nema više potrebe za pokrivanjem kamere naljepnicom ili nekom trakom kao na nekim drugim modelima.

Skrivena kamera za dodatnu sigurnost

Skrivena kamera je jedan zgodan sigurnosni aspekt laptopa, dok je drugi integrirani čitač otiska prsta u tipki za paljenje. Premda drugi laptopi mogu imati slična rješenja, Huawei se poigrao sa softverom, pa kada pritisnete tipku za paljenje, automatski se skenira otisak prsta, stoga za logiranje u Windows nije potrebno ponovno prisloniti prst na čitač.

Što se tiče ekrana, na 13,9 inča ekranske dijagonale prostire se rezolucija od 3000×2000 piksela. Uz visoku oštrinu zbog rezolucije, ekran je znatno praktičniji zbog svojih odnosa stranica 3:2. U odnosu na klasični odnos stranica 16:9, ovakav ekran pruža nešto više prostora za rad, ponajviše kada su u pitanju dokumenti ili pretraživanje interneta. Ekran također podržava dodir, a zadovoljava i 100 posto sRGB standarda, zbog čega su mu boje vjernije, čime je pogodan i za grafičku ili video obradu.

Prilagođen i težim zadacima

Uz ekran, za zahtjevne zadatke poput obrade videa ključan je i ostatak hardvera poput procesora i RAM memorije. MateBook X Pro je tako opremljen Intelovim i7 procesorom desete generacije, koji će u kombinaciji sa 16 GB RAM memorije biti idealan za obrađivanje videa i fotografija. Huaweijev MateBook X Pro dolazi s Windows 10 Pro operativnim sustavom.

Naravno, negdje treba i pohranjivati dokumente i datoteke, a MateBook X Pro opremljen je s 1 TB NVMe PCIe SSD-om. Prostora bi time trebalo biti dovoljno, no možda je bitnije da se radi o jednom od bržih SSD-ova na tržištu, koji omogućuju znatno brže otvaranje većih dokumenata u odnosu na stariji SATA3 standard. MateBook X Pro opremljen je i Nvidijinom GeForce MX250 grafičkom karticom, stoga će i pogodan i za neki laganiji gaming.

S 1,33 kilograma težine, MateBook X Pro spada u kategoriju ultrabook laptopa, odnosno laptopa koji su lako prenosivi, stoga vam rame neće otpasti od nošenja teškog laptopa u torbi. Jedan od zahtjeva za svrstavanje u ultrabook klasu je i autonomija. Premda bi se zbog malene težine i dimenzija očekivalo da jednostavno nije preostalo dovoljno prostora za baterije, MateBook X Pro može raditi 13 sati za konstantno gledanje videa, budući da ima sasvim solidnih 56 Wh kapaciteta baterije.

Praktičnost USB-C priključaka

No, kada dođe trenutak za punjenje, ono se vrši preko jednog od dva USB-C utora. Dakle, identično kao svi Android mobiteli danas na tržištu. Stoga, potrebno je sa sobom nositi samo jedan punjač za mobitel i laptop, što je iznimno praktično i dodatno naglašava prenosivost MateBook X Proa.

Premda USB-C nosi niz prednosti poput ove za punjenje, njegovo prihvaćanje na tržištu je relativno sporo, pa postoji još niz uređaja poput USB stickova koji su i dalje opremljeni klasičnim USB-om. Upravo zbog toga se na MateBook X Prou nalazi i jedan klasičan USB utor, zbog čega nije potrebno nositi adaptere za USB-C na USB-a standard.

Jedan od najkompletnijih ekosustava

Ipak, nije sve samo u hardveru, budući da je Huaweijev ekosistem između uređaja jedan od najkompetentnijih na tržištu. Pojam ekosistem u tehnološkom smislu označava mogućnost povezanosti nekoliko uređaja ili softvera u jedan sustav. Što je njihova mogućnost suradnje bolja i jednostavnija za korisnika, to je ekosustav bolji.

Tu u priču ulazi Huawei Share, koji omogućuje duboku integraciju između Huawei mobitela i laptopa. Za spajanje laptopa i Huawei mobitela dovoljno je prisloniti mobitel na naljepnicu koja se nalazi na laptopu ispod tipkovnice. Mobitel i laptop se automatski povezuju i integriraju. Tako je primjerice moguće prebaciti velike datoteke velikom brzinom direktnom konekcijom između laptopa i mobitela, bez trošenja ikakvog internetskog prometa. Datoteke se također ne prosljeđuju prvo na neki server pa na laptop, kao što je primjerice slučaj s nekim Cloud rješenjima. Time je naravno prijenos datoteka sigurniji.

Brzo spajanje ne samo na laptop

No možda najatraktivnija funkcionalnost je zrcaljenje ekrana mobitela unutar na laptop. Time se mobitel može koristiti preko laptopa, posve bežično, koristeći dodirni ekran na laptopu. Uz upravljanje mobitelom, moguće je javiti se i na telefonske i video pozive direktno s laptopa, bez potrebe za diranjem mobitela. Razgovarati se može i preko zvučnika i mikrofona ugrađenih u laptop, no dakako je znatno praktičnije preko slušalica, kako ne biste živcirali ostale kolege u uredu vašim razgovorom preko spikerfona.

Zrcaljenje mobitela na MateBook X Pro

Huawei Share ipak nije samo ograničen na računala, već se može koristiti i za brzo spajanje s drugom Huawei opremom, poput njihovih routera ili mesh sustava za pojačavanje WiFi signala. U tom slučaju, kao s laptopom, dovoljno je prisloniti Huawei mobitel na router ili mesh uređaj, a mobitel će se automatski za par trenutaka spojiti na WiFi mrežu. Gotovo je identičan slučaj i s Huawei Bluetooth zvučnicima, na koje se mobitel može spojiti s jednim prislanjanjem.

Sadržaj nastao u suradnji s brendom Huawei

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu