Biznis & tech

Među pedeset najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u Srednjoj Europi, nalazi se i 6 kompanija iz Hrvatske

Deloitte je objavio listu, a od naših kompanija vodeći su Gauss i Rimac

FOTO: gauss.hr/Pixsell

Na ovogodišnjoj Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u Srednjoj Europi šest je tvrtki iz Hrvatske: Gauss, Rimac automobili, Axilis, Telum, Hangar18 i Serengeti. Na ljestvici ove konzultantske tvrtke dominiraju kompanije koje se bave infomatičkom tehnologijom i digitalnim rješenjima, kojih je 41 od 50.

Vodeća je poljska tvrtka Codewise koja se bavi IT-em i digitalnim rješenjima, a rasli su za čak 13.052 posto. Prosječni rast prihoda iznad 1000 posto posljednji je put zabilježen 2012. godine. Ovogodišnja je prosječna stopa rasta pedeset najbrže rastućih tehnoloških tvrtki srednje Europe skočila sa 560 posto u 2015. godini na 1057 posto.

Što se tiče zemalja, apsolutni je lider Poljska sa 17 kompanija na ovoj ljestvici, a slijede Češka (7), Hrvatska (6), Slovačka (5) te Rumunjska (4) i Litva (3). Po jednu tvrtku na ovoj listi imaju BiH, Srbija, Slovenija i Bugarska. U nastavku smo izdvojili sve Hrvatske tvrtke koje su se našle na listi uz mjesto na kojem se nalaze i njihov rast prihoda.

Kompanije prema zemljama i područjima kojima se bave
Kompanije prema zemljama i područjima kojima se bave deloitte

19. mjesto Gauss – 736%

Gauss Development je razvojna softverska agencija sa uredima u Osijeku i Vukovaru. Veliki potencijal za rast omogućio je tvrtki da im se prihodi udvostruče svake godine do sada. Tim trenutno broji 75 stručnjaka, a glavni je cilj tvrtke dostaviti moćne i intuitivne digitalne proizvode koji nadahnjuju klijente za postizanjem što boljih poslovnih rezultata, navodi Deloitte.

20. mjesto Rimac automobili – 702%

Tehnološka kompanija koja je fokusirana na razvoj i proizvodnju električnih motora nove generacije, baterijskih sustava i ostalih tehnologija kako bi odveli prijevoz na sasvim novu razinu. Rimac proizvodi jedan od najbržih svjetskih električnih automobila, koji je ujedno i jedan od automobila s najboljim ubrzanjem na svijetu, neovisno radi li se o električnom ili benzinskom pogonu. Tvrtka je izrasla iz male garaže u Hrvatskoj, a sada broji više od 200 zaposlenika te je globalno prepoznata.

22. mjesto Axilis – 613%

Osnovani su 2011. godine u Zagrebu, a ubrzo su postali brzo rastuća tvrtka za dizajn i razvoj softvera. Tim je posvećen razvoju proizvoda za web i mobitele, a rade s mnogim startupovima, prije svega u SAD-u. U 2016. godini otvorili su i svoj drugi ured, u New Yorku.

23. mjesto Telum – 617%

Telum je kompanija koja se specijalizirala za web analitiku i PPC platorme. Također, oni su Google Premier Partner. Osim upravljanja PPC kampanjama, kompanija također razvija svoju vlastitu tehnologiju za upravljanje reklamnim kampanjama.

28. mjesto Hangar18 – 527%

Hangar18 je prodavač IT opreme i proizvođač smartphonea. Proizvode NOA-u premium smartphone pristupačnih cijena od 100 do 250 eura, a NOA već ima drži tržišni udio od 10 posto u Jugoistočnoj Europi s trendom rasta. Trenutačno se planiraju proširiti na tržište zapadne i srednje Europe.

39. mjesto Serengeti – 385%

Serengeti je tvrtka za razvoj softvera sa sjedištem u Zagrebu. Usmjereni su na razvoj poslovnih aplikacija i tehnološko savjetovanje. Kažu kako je njihov način rada da obećaju što mogu pružiti i pruže više nego što su obećali. Cilj im je pomoći tvrtkama da postanu konkurentniji. Surađuju s vodećim tvrtkama poput Daimlera, Swissphonea i Knappa.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu