Mercator objavio prvi profit nakon godina gubitaka, evo što se promijenilo

Reorganizacija, otpis imovine, novi kapitala i reprogram duga u manje od godine

ZADNJA IZMJENA: svi 13, 2015

Mercator je objavio prve pozitivne kvartalne rezultate nakon više godina. S prihodom od 628,7 milijuna eura napravili su pomak od 0,6 posto i profit od 4,1 milijuna eura, objavila je tvrtka u srijedu. Lani u je u prvom kvartalu Mercator, koji sada posluje u sastavu koncerna Agrokor, imao 8,5 milijuna eura gubitka. Uprava Mercatora objašnjava da je na rezultate najviše utjecalo reprogramiranje dugova u sklopu Agrokorove akvizicije, smanjenje troškova i viši prihodi. Mercator je u Srbiji napravio 35,2 posto prometa a ostalo u Sloveniji. Rezultati su trebali biti objavljeni u utorak ali je sve odgođeno zbog velikog požara u Mercatorovu centralnom skladištu u Ljubljani u kojemu je jedan radnik poginuo.

Za ovu godinu slovenski analitičari najavili su rekordne profite Mercatora, čak i obaravanje rekorda iz 2007. Bila bi to posljedica temeljite reorganizacije provedene lani kad je kompaniju kupio Agrokor. Slovenske Finance pisale su da bi se već ove godine mogli vidjeti rezultati rada u proteklih šest mjeseci. U relativno kratkom vremenu nakon prodaje Agrokoru, Mercator je sredio bilancu i počeo jačati prodaju. Nakon 17 milijuna eura čistog gubitka 2013. prošlu godinu završio je s 44,5 milijuna eura čistog gubitka. Ove godine očekuju 60 milijuna eura čistog profita.

Prodaja kompanije Agrokoru donijela je kapital

Agrokor je lani kupio 53 posto Mercatora za 550 milijuna kuna. Dioničarima je otišlo 325 milijuna kuna, a 200 izravno Mercatoru za smanjivanje dugova bankama. Sa 86 eura po dionici, bila je to bitno niža cijena od one koju je Agrokor nudio u ranijim fazama, kad je išao i do 121 eura.
Već tada je Mercator najavljivao da će ove godine napraviti zaokret. Objavili su plan podizanja prodaje na 2,85 milijarde eura, što bi bilo 7 posto više nego lani a najavljeni profit od 60 milijuna eura gotovo 50 posto veći nego 2007. koja se u Mercatoru smatra najboljom.

Repogram kredita je smanjio zaduženost

Najveći učinak na poboljšanje Mercatorovih pokazatelja imao je reprogram kredita koji je Mercator dogovorio s bankama uoči prodaje Agrokoru. Za 1 posto manju kamatu i produljenje otplate do 2012. Agrokor je platio 200 milijuna kuna ali se to pretvara u kapital a Mercator na temelju toga ove godine plaća 39 umjesto 48 milijuna eura kamata. Iako tečajne razlike tu uštedu smanjuju za 6,4 milijuna eura, Mercator je smanjio zaduženost na 850 milijuna eura, što je 188 milijuna eura razlike.

Otpis imovine očuvao je dobit iz poslovanja

Drugi faktor je otpis 16,2 milijuna eura imovine, od čega je pola zemljišta a pola su trgovine hrvatskog Presoflexa koji je Mercator kupio 2007. te otpis 5,2 milijuna eura najamnina koj su platili za trgovine Getroa. Da nije bilo tog otpisa, dobit iz poslovanja 2014. bila bi upola manja nego 2013. a ovako je približno ista.

Reorganizacija mreže trgovina ojačala je prodaju

Mercator je lani od prodaje zaradio 2,65 milijarde eura, 4 posto manje nego godinu ranije ali, upozorava analiza Financi, treba uzeti u obzir i temeljite promjene u trgovačkoj mreži koje je kompanija provela. To je ponajprije davanje u najam Konzumu 73 trgovine u Hrvatskoj i 89 trgovina u Bosni i Hercegovini.

Osim Intersporta i Modiane, preostalih se 46 Mercatorovih trgovina prodaje ili zatvara ali su zauzvrat preuzeli Agrokorovu mrežu trgovina Idea u Srbiji. S tim su za 58 milijuna eura dobili najam 202 trgovine. Tamo im je prodaja rasla 10 posto, u Crnoj Gori 3,8 posto a u Sloveniji pala 2,7 posto.

Saša Grgurić
Telegram autor
96 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program