Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Meta više nije na popisu deset najvrjednijih kompanija svijeta

Prestigao ih je kineski tehnološki gigant Tencent

Facebook CEO Mark Zuckerberg walks to meetings for technology regulations and social media issues on September 19, 2019, in Capitol Hill, Washington, DC. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
FOTO: AFP

Nakon pada vrijednosti dionica ovog mjeseca, Meta, bivši Facebook, više nije na popisu deset najvrjednijih kompanija na svijetu. Cijena dionice Mete pala je za gotovo 40 posto u usporedbi s vrijednosti prije godinu dana, a uzrok tome je objava kompanije kako im je po prvi puta od osnivanja prije 18 godina pao broj mjesečno aktivnih korisnika. Točnije rečeno, Facebook je u četvrtom kvartalu izgubio milijun korisnika u usporedbi s trećim kvartalom prošle godine.

Metina objava uzrokovala je pad dionica od 26,4 posto u jednom danu, čime je obrisano oko 240 milijardi dolara tržišne vrijednosti kompanije. Riječ je bila i o najvećem dnevnom gubitku jedne američke tvrtke u povijesti. I osobno bogatstvo osnivača Facebooka, Marka Zuckerberga, dobilo je snažan udarac. Zuckerbergovo bogatstvo se trenutno procjenjuje na 78,8 milijardi dolara, što je više od 46 milijardi dolara manje nego početkom godine.

Vrijednost im je pala za više od 500 milijardi

Od tada, Metina dionica nastavila je pad, za još dodatnih 13 posto, što je kompaniju poguralo van popisa deset najvrjednijih. Meta je danas, prema pisanju Bloomberga, 11. najvrjednija kompanija na svijetu, s tržišnom vrijednosti od 565,4 milijardi dolara. Ranije se nalazila na šestom mjestu, s najvećom zabilježenom vrijednosti 7. rujna 2021. godine, kada je vrijednost premašila bilijun dolara. Dakle, Meta je od tada izgubila više od 500 milijardi dolara tržišne vrijednosti.

Prvo mjesto i dalje pripada Appleu, s 2,8 bilijuna dolara, a drugo Microsoftu s 2,2 bilijuna. Meta je sada skliznula mjesto ispod kineskog tehnološkog giganta Tencenta, te dva mjesta ispod tajvanskog proizvođača čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više