Microsoft potvrdio da kreću u pregovore oko preuzimanja TikToka koji Trump želi zabraniti u SAD-u

Trump im je dao 45 dana da se dogovore, prije nego zabrani aplikaciju

ZADNJA IZMJENA: kol 3, 2020
Foto: Getty Images

Posljednjih dana, nakon izjave Donalda Trumpa da će zabraniti TikTok, kruže glasine kako bi tu kinesku društvenu mrežu mogao spasiti Microsoft. Nakon višednevne šutnje, iz te kompanije oglasili su se na službenom blogu. Objavili su kako s kineskim ByteDanceom pregovaraju oko preuzimanja vlasništva i upravljanja poslovanjem TikToka za područje Amerike, Kanade, Australije i Novog Zelanda.

Microsoftov CEO Satya Nadella je, prema informacijama na blogu, razgovarao s predsjednikom Trumpom oko preuzimanja aplikacije. Posljednjih nekoliko tjedana američki dužnosnici, među kojima je najglasniji bio američki državni tajnik Mike Pompeo, izražavali su zabrinutost oko sigurnosti aplikacije. Pompeo je tako tvrdio da je aplikacija špijunski alat kineske Komunističke partije.

Rok do 15. rujna za sklapanje dogovora

“Microsoft je spreman preuzeti TikTok nakon kompletne sigurnosne provjere kompanije i nakon što se ustanovi koliku će ekonomsku korist to preuzimanje imati za SAD”, napisali su iz kompanije te dodali da će pregovore s vlasnikom TikToka, ByteDanceom, pokrenuti u roku par tjedana.

Iz Microsofta se nadaju da će pregovori završiti brzo i da će dogovor postići u sljedećih par tjedana. S Trumpom su dogovorili rok do 15. rujna, do kada bi se američki predsjednik trebao suzdržati od zabrane aplikacije. Nije baš sasvim jasno kakvu će ulogu Microsoft imati u TikToku te kako će to utjecati na mrežu na tržištima van SAD-a. Detaljnije ćemo vjerojatno znati u sljedećim tjednima, kada se pokrenu konkretniji razgovori među kompanijama.

Ivan Luzar
Telegram autor
1792 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program