Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Microsoft preuzima izdavača igara Activision za golemih 68,7 milijardi dolara

Activision stoji iza serijala poput Call of Duty i World of Warcraft

Activision Blizzard, Inc. is an American video game holding company. A smartphone with the Activision Blizzard logo on the screen on the pile of the gamepads.,Image: 635866765, License: Royalty-free, Restrictions: Contributor country restriction: Worldwide, Worldwide.
Contributor usage restriction: Advertising and promotion, Consumer goods.
Contributor media restriction: {43F39772-8E84-4294-B953-21C1567D9AE4}, {43F39772-8E84-4294-B953-21C1567D9AE4}., Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

Microsoft kupuje Activision, izdavača koji stoji iza gaming franšizi poput Call of Dutyja, World of Warcrafta, Diabla i mnogih drugih. Microsoft će preuzeti Activision za 68,7 milijardi dolara, što je znatno više od 26 milijardi koliko su platili za LinkedIn 2016. godine. Kupnja Activisiona dolazi oko godinu dana nakon što su kupili Bethesdu (ZeniMax Media) za 7,5 milijardi dolara.

Kupnja Activisiona je Microsoftov do sada najveći korak u gaming industriju, a iz kompanije kažu da će Activision biti treća najveća gaming kompanija po pitanju zarade, iza Tencenta i Sonyja.

Game Pass postaje atraktivniji

Sasvim logično, nakon preuzimanja Microsoft planira dodati veliki broj Activisionovih naslova u Xbox Game Pass pretplatu, u kojoj korisnici za fiksni mjesečni iznos dobivaju pristup velikom broju igara koje mogu skinuti na svoje konzole. U skupljoj inačici pretplate, Game Pass Ultimateu, naslovi se mogu preuzeti i na Windows platformi, stoga će i niz Activisionovih naslova biti dostupan i u Game Passu za računala. No, hoće li Game Pass (službeno) stići u Hrvatsku, još uvijek nije poznato.

“Nakon preuzimanja, ponudit ćemo mnoge Activision Blizzard igre na Xbox Game Passu i PC Game Passu. Među njima će biti novi naslovi i igre iz iznimno bogatog kataloga Activision Blizzarda”, izjavio je direktor Xboxa, Phil Spencer.

Kako će se Microsoft nositi s problemima unutar Activisiona?

Microsoftovo preuzimanje događa se par mjeseci nakon velikih optužbi za seksualno zlostavljanje unutar Activision Blizzarda. Prošlog srpnja Kalifornijski ured za zapošljavanje i stanovanje tužio je kompaniju zbog “kulture koja promiče seksualno zlostavljanje”. Od tada je istupilo i nekoliko zaposlenika koji su pretrpjeli seksualno zlostavljanje na radnom mjestu, a kompanija se u rujnu uspjela nagoditi s uredom za 18 milijuna dolara.

Za sada nije poznato kako će se Microsoft nositi s tim problemima, no poznato je kako će na čelu Activisiona ostati CEO Bobby Kotick. “Kao kompanija, Microsoft je predan inkluzivnosti u bilo kojem aspektu gaminga, što uključuje zaposlenike i igrače. Cijenimo kulture pojedinih studija, te vjerujemo da kreativni proces i autonomija idu ruku pod ruku, no vjerujemo i da se svaku osobu treba poštivati”, dodao je Spencer.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu