Biznis & tech

Mike Pompeo kaže da SAD razmatra zabranu popularnog TikToka: 'To je kineska aplikacija za komuniste'

Iz TikToka kažu da nisu špijunska aplikacija za kinesku vladu

(FILES) In this file photo US Secretary of State Mike Pompeo speaks during a press conference at the State Department in Washington, DC on June 24, 2020. - US Secretary of State Mike Pompeo on July 6, 2020 hailed post-Brexit Britain for imposing human rights sanctions on its own for the first time, including against an angered Russia. "This sanctions regime marks the beginning of a new era for UK sanctions policy and cooperation between our two democracies," Pompeo said in a statement. (Photo by MANDEL NGAN / POOL / AFP)
FOTO: AFP/Unsplash

Amerika razmatra zabraniti kineske društvene mreže, uključujući TikTok, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo. Pompeo je gostovao na Fox Newsu, a voditeljica Laura Ingraham ga je pitala razmatra li SAD zabraniti kineske društvene mreže, “posebice TikTok”.

“Budite sigurni, SAD će i ovdje dati ispravni odgovor. Ne želim ništa najaviti prije predsjednika Donalda Trumpa, ali to je nešto što ozbiljno razmatramo”, odgovorio je Pompeo. Pompeo je potom nadodao da bi ljudi trebali skinuti TikTok samo ako “žele da se njihove osobne informacije predaju u ruke kineske Komunističke partije”.

Tvrde da nisu špijunska aplikacija

Nedugo nakon Pompeovih izjava, oglasili su se i iz TikToka. “TikTok ima američkog CEO-a, sa stotinama zaposlenih i ključnih direktora diljem SAD-a. Naš najveći prioritet je sigurnost i privatnost korisnika naše aplikacije. Nikada nismo predali korisničke podatke kineskoj vladi, niti bismo to ikada učinili ako to od nas traže”, rekla je glasnogovornica mreže za CNN.

Pompeova izjava dolazi u vrijeme povećanih tenzija između SAD-a i Kine, koje su se prelile u nekoliko područja poput nacionalne sigurnosti, međunarodne trgovine i tehnologije. TikTok je u vlasništvu pekinškog startupa ByteDance, kojeg su američki političari često kritizirali zbog TikTok-a. Često su ga predstavljali kao ugrozu nacionalnoj sigurnosti zbog uske povezanosti s Kinom. Tvrde da bi kineska vlada mogla prisiliti ByteDance na kooperaciju u špijuniranju korisnika.

Kažu da ih se bez veze optužuje

Iz TikToka su ranije izvijestili kako funkcioniraju potpuno odvojeno od ByteDancea, te da su njihovi podatkovni centri smješteni van Kine, stoga ne podliježu kineskim zakonima. Podaci američkih korisnika nalaze se u podatkovnim centrima u Americi, sa sigurnosnom kopijom u podatkovnim centrima u Singapuru. Zbog toga su glasnogovornici te mreže još u svibnju izjavili da su optužbe na njihov račun posve neutemeljene.

TikTok je inače prva kineska društvena mreža koja je dobila značajniju popularnost van Kine. Njena popularnost je eksplodirala diljem Amerike i Europe, pa je u prvih tri mjeseca ove godine skinuta preko 315 milijuna puta, što je više nego bilo koja druga aplikacija u povijesti.

No, TikToku nije lako niti u drugim područjima. Prošloga tjedna, indijska vlada je najavila blokadu TikToka i drugih popularnijih kineskih aplikacija, jer tvrde da im one ugrožavaju “suverenitet i integritet” države. Tenzije između Kine i Indije eskalirale su nakon sukoba uz granicu na Himalajama. Prošloga tjedna, Pompeo je podržao indijsku blokadu TikToka.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu