Mogu li nezaposleni, nakon lošeg ljeta na Jadranu, računati na sezonske poslove u Austriji? Provjerili smo

Austrija se ove godine otvorila za hrvatske radnike

ZADNJA IZMJENA: stu 1, 2020
Foto: AFP

Mnogi sezonski radnici koji su proteklih godina tijekom ljetne sezone radili na Jadranu, zimi su se selili u Austriju, uglavnom na tamošnja skijališta koja su zapošljavala različite profile turističkih djelatnika – od kuhara, konobara ili recepcionera.

Traženi su bili i drugi profili radnika, poput domara, masera ili kozmetičara. Kako je ove godine sezona na Jadranu bila znatno slabija u odnosu na prethodne, mnogi su ostali bez ljetnog angažmana, pa bi osiguranje egzistencije mogli, usprkos koronakrizi koja je prisutna u cijeloj Europi, ponovno potražiti u Austriji.

U prilog im ide to što je Austrija, kao posljednja zemlja u Europskoj uniji, početkom srpnja ove godine potpuno otvorila tržište rada za hrvatske radnike, tako da im više nije potrebna radna dozvola. Iako je nezaposlenost u Austriji u uzlaznoj putanji, zbog koronakrize, ipak je znatno niža nego u Hrvatskoj, pa je usprkos svemu moguće pronaći posao. Plaće, kao i ostali uvijeti, znatno su bolji nego u Hrvatskoj, pa ne čudi da tamo, prema procjenama radi oko 35 tisuća hrvatskih građana.

Veliki interes zbog slabe ljetne sezone

Aleksandra Bertelt iz Euro Career, agencije koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju preko koje je u zadnje dvije godine na području Austrije posao pronašlo oko 400 ljudi, kaže da zbog slabije turističke sezone na Jadranu vlada veliki interes za zapošljavanjem u toj zemlji.

“Interes se dodatno pojačao otkako se 01.07 otvorilo tržiste rada, odnosno otkad radne dozvole vise nisu potrebne, a zasigurno je i slaba ljetna sezona u Hrvatskoj, bila poticaj da se ljudi prijave za posao u Austriji, koja je imala nenadano dobru ljetnu sezonu”, kaže Bertelt.

Iako je i Austrija pogođena koronakrizom, Bertelt tvrdi da i dalje vlada potražnja za hrvatskim radnicima. “Iz našeg iskustva, ništa se nije promijenilo u usporedbi s recimo prošlom zimskom sezonom. Potražnja je i dalje velika, pogotovo za kuharima i konobarima.”

Najtraženiji su kuhari

Što se tiče poslodavaca, kaže da se uglavnom radi o obiteljskim hotelima, do četrdesetak soba, dok po ljeti potražnja vlada u objektima uz jezera. Najtraženiji su, očekivano, kuhari, te su oni ujedno i najbolje plaćeni.

“Kuhari su uvijek traženi, iza njih, konobari, sobarice, maseri, kozmetičari, domari… Plaće za kuhara se kreću između 1600-2300 eura neto za satnicu od 48 sati tjedno. Ovise o iskustvu i o kvalifikacijama, odnosno o poziciji u kuhinji. Za konobare se plaće kreću od 1600-1900 eura neto također za 48 sati tjedno. Plaće masera, kozmetičara, sobarica, ili domara kreću se oko 1500-1600 eura neto”, kaže Bertelt.

Osim plaće, svim sezoncima je osiguran smještaj u jednokrevetnoj ili dvokrevetnoj sobi kao i tri obroka dnevno. “Plaće su propisane kolektivnim Ugovorom i pored toga djelatnici imaju pravo na 13.i 14. placu odnosno božićnicu i naknadu za godišnji odmor”, kaže Bertelt.

Marko Repecki
Telegram autor
167 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program