Muljatori kucaju ljudima na vrata, nude nove ugovore i lažu im da više neće moći gledati TV ako ih ne potpišu. Ne nasjedajte

Udruga za zaštitu potrošača iz Karlovca dobila je velik broj pritužbi građana

ZADNJA IZMJENA: stu 30, 2019
Foto: PIXSELL

Karlovačka Udruga za zaštitu potrošača “Korana” izvijestila je da je proteklog tjedna dobila velik broj pritužbi potrošača da im dolaze predstavnici “raznih teleoperatora koji ih nastoje obmanuti oko prijelaza na novi TV signal da bi im prodali svoju robu i usluge”.

Kako se navodi, dolaze im na vrata i govore da ako ne potpišu ugovor s njima i ne uzmi njihov priključak uopće neće moći gledati TV programe.

Istina je, navodi karlovačka Udruga za zaštitu potrošača “Korana”, da potrošači najkasnije do 1. srpnja 2020. moraju nabaviti prijamnik koji može primiti DVB-T2/HEVC signal, ali pri tom ne moraju ni s kim sklapati ugovor da bi mogli gledati TV program.

Udruga upozorava na prava potrošača

Potrošači mogu samostalno kupiti dekoder i spojiti ga na svoj TV prijemnik ili si kupiti novi televizor s ugrađenim DVB-T2 biračem kanala i HEVC video dekoderom, poručuje predsjednica udruge Marina Novaković Matanić.

Iz udruge “Korana” također upozoravaju građane da prodavači bilo kakve robe i usluga za ulazak u njihove zgrade moraju tražiti dopuštenje, jer su zgrade i stanovi njihovo privatno vlasništvo.

Inače, odašiljanje televizijskih signala u starom DVB-T MPEG-2 sustavu umjesto 1. srpnja prestat će već od 25. svibnja 2020. u pojedinim regijama, a prelazak na novi sustav DVB-T2 H.265/HEVC u cijeloj Hrvatskoj bit će dovršen prije početka Europskog prvenstva u nogometu, odlučio je krajem listopada HAKOM na temelju zahtjeva Odašiljača i veza (OiV).

Tko treba, a tko ne treba mijenjati televizore

Iz HAKOM-a su podsjetili i tko treba, a tko ne treba mijenjati televizore.

“Zbog prelaska na novu tehnologiju građani bi do 25. svibnja 2020. trebali prilagoditi svoju prijamničku opremu ako gledaju digitalnu zemaljsku televiziju. Svi koji nemaju DVB-T2 H.265/HEVC televizore ili samostalne prijamnike, tzv. set top boxove, koji podržavaju novi sustav, trebat će nabaviti odgovarajuću novu opremu sposobnu prikazati sliku i dati zvuk. Građani koji pak TV programe prate putem neke od naplatnih platformi za prijenos sadržaja, od nekoga od operatora, kabelskog sustava, satelita ili evotv-a, neće morati prilagođavati ili mijenjati svoju opremu”, poručili su iz HAKOM-a.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program