Biznis & tech

Musk je najavio povećanje brzine svog satelitskog interneta. Već sada je brži od svjetskog i hrvatskog prosjeka

Trenutne brzine su stotinjak megabita, a do kraja godine bi se trebale utrostručiti

FOTO: SpaceX

Starlink, SpaceXova globalna mreža satelita za pružanje internetske usluge, sada broji već preko 10.000 aktivnih korisnika. Kako je sam Elon Musk istaknuo, brzine su trenutno stotinjak megabita u sekundi. Takva brzina je dvostruko viša od hrvatskog (ali i svjetskog) prosjeka brzina fiksnog interneta, sudeći prema podacima stranice za mjerenje internetske brzine Speedtest.

No, Musk je u nedavnom tvitu najavio i dodatno povećanje brzine do kraja ove godine, kada bi se brzina trebala utrostručiti, na do 300 Mbps. Vjerojatno i bitnije od samog povećanja brzine i smanjenje latencije veze, odnosno, smanjenje vremena potrebnog za odaziv, što znatnije unaprjeđuje dojam brzine interneta, te omogućuje sve kompetitivnije igranje online. Međutim, najavljenih 20 ms odaziva će i dalje biti nešto previsoko za nekakvo ozbiljnije igranje multiplayer igara.

Planiraju pokriti cijeli svijet

Za sada je usluga dostupna testnim korisnicima u dijelovima SAD-a, Kanade i Velike Britanije, no iz SpaceX-a su ranije objavili kako im je cilj do kraja 2021. godine omogućiti “barem nekakvu konekciju” u većini dijelova svijeta. U jednom trenutku 2022. godine SpaceX planira Starlinkom pokriti cijeli svijet, pa će im sljedeći korak u širenju biti stvaranje gušće pokrivenosti, što će dovesti do dodatnog povećanja brzina i smanjenja latencije.

Inače, Starlinkov cilj je dovesti brzi internetski pristup u dijelove svijeta koji nemaju mobilnu ili fiksnu pokrivenost mrežom ili u dijelove svijeta gdje je kvaliteta te usluge nezadovoljavajuća. SpaceX je prve testove mreže Starlink pokrenuo još na ljeto 2020. godine, a ovoga mjeseca su otvorili nove prijave za uslugu.

Trenutna cijena Starlinka je 99 dolara mjesečno, no za pretpostaviti je da će cijena usluge s vremenom padati. Musk je 2019. godine izjavio kako bi Starlink mogao biti jedan golemi izvor zarade za SpaceX. Kada bi uzeli udio od samo nekoliko posto na svjetskom telekomunikacijskom tržištu, Musk procjenjuje da bi mogli zaraditi preko 50 milijardi dolara godišnje.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu