Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Musk kaže da je osigurao 46,5 milijardi dolara za kupnju Twittera

Musk je izjavio kako se Twitter mora transformirati, te da će on "otključati njegov puni potencijal"

SpaceX founder Elon Musk addresses the media during a press conference announcing new developments of the Crew Dragon reusable spacecraft, at SpaceX headquarters in Hawthorne, California on October 10, 2019. (Photo by Philip Pacheco / AFP)
FOTO: AFP

Izvršni direktor i osnivač američkog proizvođača električnih automobila Tesle Elon Musk pribavio je 46,5 milijardi dolara za kupnju Twittera, prema podnesku američkom regulatoru za financijska tržišita SEC. Iznos uključuje 25 milijardi dolara zajmova i više od 21 milijardu dolara iz drugih izvora kojima Musk planira kupiti dionice od svih Twitterovih diončara.

Šef Tesle ponudio je prošlog tjedna dioničarima Twittera 54,20 dolara po dionici, za 38 posto više od njezine cijene na zatvaranju burzi 1. travnja. To znači da je za popularnu društvenu mrežu ponudio 43 milijarde dolara.

Musk je najveći pojedinačni dioničar Twittera

Nedavno je otkrio da je već kupio oko devet posto dionica, čime je postao najveći pojedinačni dioničar Twittera. Zagovara slobodu govora i u posljednje je vrijeme često kritizirao Twitter i njegovu politiku uklanjanja sadržaja koji su označeni kao dezinformacija.

“Otkako sam investirao, shvatio sam da tvrtka u trenutnom obliku neće ni napredovati ni služiti tom društvenom imperativu. Twitter se mora transformirati kao privatna tvrtka”, napisao je Musk prošlog tjedna u pismu predsjedniku Twittera Bretu Tayloru. “Twitter ima izvanredan potencijal i ja ću ga osloboditi”, poručio je.

Uprava se pokušava obraniti od “otrovne pilule”

Uprava Twittera razmatra pak taktiku obrane od Muskove ponude koju u financijskom svijetu nazivaju “otrovnom pilulom”, a uključuje ponudu dionica drugim ulagačima po nižoj cijeni kada udio nekog dioničara premaši 15 posto, čime se smanjuje vrijednost svih ostalih dionica.

Signalizirali su ipak da bi mogli razmotriti i Muskovu ponudu, ako cijena bude primjerena. Musk je vjerojatno najbogatija osoba na svijetu, ali njegovo je bogatstvo vezano za dionice Tesle i njegove raketne kompanije SpaceX, pa je bio prisiljen tražiti kredit da bi financirao kupnju Twittera, objašnjava agencija dpa.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više