Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Biznis & tech Muskov Neuralink objavio je video u kojem majmun igra igru Pong svojim umom

Devetogodišnji majmun Pager već šest tjedana u svom mozgu ima Neuralinkov implantant

FOTO: Screenshot/Youtube (Neuralink)

Neuralink, neurotehnološka kompanija Elona Muska koja razvija uređaje za spajanje mozgova sa strojevima i računalima, objavila je video u kojem majmun upravlja, čini se, kursorom na ekranu koristeći se samo svojim umom. Devetogodišnji makaki majmun Pager dobio je svoj Neuralink implantat šest tjedana prije nego što je snimljen video, ispričao je neimenovani narator u videu.

Kako se tumači u videu, Pager je prvo naučio igrati video igre s joystickom, za što bi bio nagrađen smoothiejem od banane, koji bi pio kroz metalnu slamku. Dok je igrao igre i pio smoothie, Neuralink je bilježio koji se neuroni aktiviraju, čime je ustvari učio kako predvidjeti kretnje u igri temeljem neurona koju su se aktivirali. Nakon što je Neuralink naučio obrasce Pagerovog mozga, uklonjen je joystick. Sudeći po videu, Pager sada može igrati igru Pong koristeći samo svoj um.

Žele pomoći paraliziranim ljudima

U objavi na Neuralinkovom blogu objašnjava se kako je Pageru ugrađen bilateralni implantat na njegov motorni korteks, s obje polutke njegovog mozga. Time Pager može upravljati palicom u Pongu u realnom vremenu, tako da samo pomisli kuda bi ta palica trebala ići kako bi pogodila lopticu na terenu.

Cilj ovog projekta je stvoriti način na koji paralizirani ljudi mogu svojim mozgom upravljati neki cursor na računalu, koristeći se takvim sličnim implantatima u svom mozgu. U nekom od sljedećih koraka razvoja, kompanija želi Neuralinkom povezati centre u mozgu zadužene za kretanje s paraliziranim živcima i mišićima, kako bi paraliziranim ljudima dali mobilnosti.

Zadnje što smo vidjeli iz Neuralinka prije Pagera bili su podaci koje je kompanija skupila iz osjetljivih njuški svinja, točnije, svinje Gertrude. Kada bi Gertrude svojom njuškom dodirivala razne objekte, uređaj bi bilježio koji su neuroni u njenom mozgu aktivni. Ovo što su uspjeli s Pagerom, čini se ipak mnogo impresivnijim podvigom.

Suosnivač kompanije imao je briljantne tvitove preko vikenda

Suosnivač Neuralinka, Max Hodak, u nedjelju je dao uvid u to što bi, možda, Neuralink mogao raditi u budućnosti. Poput tvitova drugog suosnivača Neuralinka, Elona Muska, istinitost i realnost Hodakovih tvitova je poprilično teško za procijeniti.

Hodak je tako napisao kako će s njihovom tehnologijom biti moguće stvoriti pravi Jurski Park. Da podsjetimo, u tom filmu, znanstvenici rade za bogatog industrijalca i uspijevaju genetskim inženjeringom stvoriti tematski park s dinosaurima. Hodak ipak nije pojasnio koju će točno tehnologiju koristiti za stvaranje te njegove vizije.

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više