Muskovoj ideji da cijelom svijetu omogući internet mogao bi se ispriječiti zeznut protivnik. Kineska vojska

Kina se protivi postavljanju satelitskih i zemljanih veza

ZADNJA IZMJENA: stu. 22, 2016
Foto: AFP/AFP

Elon Musk, osnivač SpaceX i čovjek koji planira kolonizirati Mars, susreo se s prvim značajnim problemom u realizaciji svojega projekta kojim namjerava cijelom svijetu osigurao pristup brzom internetu. Problem bi mu mogla stvoriti kineska vojska, piše Business Insider.

Muskova kompanije prije tjedan dana zatražila je od američkih vlasti dozvolu za lansiranje 4425 satelita u orbitu planeta. Inače, oko planeta zemlje trenutno se nalazi 1419 aktivnih satelita, a procjenjuje se da ih je još oko 2600 neaktivnih.

Kada je još u siječnju 2015. godine u novoj tvornici SpaceX-a u Seattlu raspravljao o globalnom internetu, Musk je naglasio kako bi se Kina mogla protiviti ovoj ideji. Kina je trebala odobriti postavljenje satelitskih ili zemljanih veza na svom teritoriju koje bi omogućile slanje i primanje podataka sa satelita.

Opasno kinesko protuoružje

Trenutno se u Kini oko 1,3 milijardi stanovnika spaja na Internet preko tzv. velikog firewalla, odnosno filtera koji blokira strane vijesti i sve druge informacije koje ne odgovaraju kineskim vlastima. “Očito svaka zemlja može smatrati da je slobodno korištenje interneta ilegalno. Nadam se da ćemo postići dogovor s određenim zemljama kako bi nam odobrile komunikaciju sa svojim stanovnicima. Očito ćemo morati pregovarati”, izjavio je Musk.

U slučaju da njegova firma ipak odluči ilegalno pružati necenzurirane internetske usluge u Kini, njezine vlasti u svojim rukama posjeduju opasno protuoružje.. “Ako ih jako uzrujamo, može se dogoditi da Kinezi odluče uništiti naše satelite. To ne bi bilo dobro”; objašnjava. Inače, Musk ima opravdanih razloga za strah od kineske reakcije. U siječnju 2007. godine Kina je lansirala tzv. kinetičko ubojito vozilo.

Projekt vrijedan 15 milijardi dolara

Ovo oružje može se opisati giganstkim metkom koji može zaustaviti pokretnu višestupanjsku raketu. Kinezima je tada cilj bio ostarjeli kineski meteorološki satelit koji se zvao Feng Yun-1C. Udar je stvorio četiri tisuće komadića koji su se rasuli po svemiru, a neki od njih još uvijek kruže oko našeg planeta. Do sada su već uništili jedan ruski satelit i umalo se sudarili s Međunarodnom svemirskom postajom. Muskova satelitska flota mogla bi značajno povećati gužvu u orbiti.

Musk planira postaviti satelite koji bi bili teški oko 400 kilograma i veliki poput gradskog auta. Trebali bi se nalaziti na 1150 do 1275 kilometara iznad planeta, skoro tri puta više od visine na kojoj se nalazi ISS. Ranije je najavio kako bi ovaj projekt stajao između 10 i 15 milijardi dolara. Brzina interneta na globalnoj razini iznosila bi 1 Gbps.

Do sada su kompanije Google i Fidelity u projekt investirale oko milijardu dolara. Prosječna brzina interneta 2015. godine bila je oko 5,1 Mbps, što je 200 puta sporije od SpaceX ovih planova. Prema UNESCO-vom izvješću u lipnju ove godine 4,2 milijardi ljudi zbog brojnih razloga nije koristilo internet.

Rašeljka Zemunović
Telegram autor
541 članak Više o autoru