Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Biznis & tech Na europskim burzama pale dionice

Američko je gospodarstvo tehnički u recesiji, a recesija zbog energetske krize prijeti i eurozoni

People walk down Rua Augusta street in downtown Lisbon on May 28, 2022. (Photo by CARLOS COSTA / AFP)
FOTO: AFP

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica pale jer ulagači nisu skloni riziku, s obzirom da se rast gospodarstava usporava, dok središnje banke podižu kamatne stope kako bi suzbile previsoku inflaciju. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,3 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,23 posto, na 7.532 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,45 posto, na 13.484 boda, a pariški CAC 1,13 posto, na 6.422 boda. I na azijskim su burzama cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,7 posto.

Kinesko tržište raste zbog njihove središnje banke

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,3 i 1,2 posto. U Šangaju su, pak, porasle 0,6 posto.

Rast kineskog tržišta zahvaljuje se odluci tamošnje središnje banke o smanjuju kamatnih stopa kako bi potaknula rast uspavanog gospodarstva. Kamatu na jednogodišnje kredite banka je smanjila za 5 baznih bodova, na 3,65 posto, dok je kamatu na petogodišnje kredite snizila za 15 baznih bodova, na 4,3 posto.

Američko je gospodarstvo tehnički u recesiji

Na ostalim burzama ulagači ne nalaze razloga za kupnju dionica, s obzirom na lošu situaciju u regionalnim, kao i najvećim svjetskim gospodarstvima. Američko je gospodarstvo tehnički u recesiji, a recesija zbog energetske krize prijeti i eurozoni. S druge strane, središnje banke zbog visoke inflacije podižu kamatne stope, što će dodatno usporiti rast gospodarstava.

Krajem ovoga tjedna održat će se tradicionalna konferencija središnjih bankara u Jackson Holeu, a ulagači će pažljivo pratiti poruke čelnika središnjih banaka. Iz Feda uoči te konferencije poručuju da je nužno daljnje povećanje kamatnih stopa kako bi se suzbila inflacija. Stoga uopće nije upitno hoće li Fed i na sjednici u rujnu povećati ključne kamatne stope, nego samo za koliko.

ECB će ponovno povećati kamate

Fed je od ožujka podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova. Prema procjenama na tržištu novca, postoji 54 posto izgleda da će Fed kamate u rujnu podići za 0,50 postotnih bodova, a 46 posto izgleda da će kamate povećati za 0,75 postotnih bodova.

Kamate će uskoro ponovno povećati i Europska središnja banka (ECB), s obzirom da je inflacija u eurozoni u srpnju dosegnula novu rekordnu razinu od 8,9 posto. A to će usporiti ionako već usporen rast najvećih svjetskih gospodarstava.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više