Biznis & tech

Na Wall Street se vratio optimizam, rast cijena dionica doseže nove rekorde

Najviše su porasle dionice u energetskom i financijskom sektoru

FOTO: Rafael Matsunaga/Flickr

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli nove rekordne razine jer su ulagače ohrabrile vijesti o napretku u borbi protiv koronavirusa. Dow Jones ojačao je 378 bodova ili 1,35 posto, na 28.308 bodova, dok je S&P 500 porastao 1 posto, na rekordan 3.431 bod, a Nasdaq indeks 0,60 posto, na rekordnih 11.379 bodova.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se vijestima o napretku u liječenju koronavirusa. Američke su vlasti, naime, odobrile korištenje krvne plazme ljudi koji su izliječeni od Covid-19 virusa za liječenje oboljelih. Premda je Svjetska zdravstvena organizacija skeptična u vezi takvog liječenja zbog nedovoljno kvalitetnih podataka, ulagače je ohrabrio još jedan korak prema bržem oporavku oboljelih, kažu analitičari.

Pomogle su mjere američkih vlasti

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih 10 cijene su dionica jučer porasle, a najviše u energetskom i financijskom. Zahvaljujući jučerašnjem skoku, Dow Jones indeks sada je od svoje rekordne razine, dosegnute u veljači, udaljen 4,2 posto, dok je u odnosu na početak godine u minusu 0,8 posto. Nasdaq je, pak, od početka godine na dobitku gotovo 27, a S&P 500 oko 6 posto.

Tako su, unatoč sporom oporavku gospodarstva od duboke recesije i širenju koronavirusa u SAD-u, Nasdaq i S&P 500 indeks nadoknadili sve gubitke od izbijanja koronakrize i kreću se na rekordnim razinama. Takav brzi oporavak indeksa zahvaljuje se dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama američkih vlasti, vrijednima više tisuća milijardi dolara. Ti su fiskalni i monetarni poticaji preplavili američka financijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice.

Ipak, ostaju dvojbe je li rast cijena dionica opravdan, s obzirom da je američko gospodarstvo u dubokoj recesiji i da oporavak, po svemu sudeći, neće biti tako brz kao što su se ulagači nadali. I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 1,71 posto, na 6.104 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 2,36 posto, na 13.066 bodova, a pariški CAC 2,28 posto, na 5.007 bodova.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu