Biznis & tech

Nakon 49 dana, Musk kaže kako Tesla više ne prihvaća bitcoin. Razlog je ekologija

Iz Tesle kažu kako neće prodati svoju zalihu bitcoina

(FILES) In this file photo taken on August 8, 2018 the Tesla logo is seen outside of their showroom in Washington, DC. - Tesla's market value hit $100 billion for the first time on January 22, 2020, triggering a payout plan that could be worth billions for Elon Musk, founder and chief of the electric carmaker. Shares in Tesla rose some 4.8 percent in opening trade to extend the gains in the value of the fast-growing maker of electric vehicles. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
FOTO: AFP

Tesla više službeno ne prihvaća bitcoin kao način plaćanja pri kupnji njihovih proizvoda, zbog, kako kaže Elon Musk, ekoloških razloga. Izvršni direktor Musk je na Twitteru napisao da njihovo prihvaćanje bitcoina kao načina plaćanja uzrokuje veću potrošnju fosilnih goriva, što naravno, zagađuje okoliš. Tesla je bitcoin počela prihvaćati nedavno, prije 49 dana, krajem ožujka.

Musk je u svojem tvitu napisao kako kompanija neće prodati niti jedan bitcoin od svojih 1,5 milijardi dolara u bitcoinovima koje su kupili ranije ove godine. Tesla je dio tih bitcoinova prodala početkom 2021. godine, što je kompaniji pomoglo ostvariti profit za prvo tromjesečje ove godine.

Vjerojatno nije trajna odluka

Ova odluka, vjerojatno, neće biti trajna. Iz Tesle su rekli kako će početi prihvaćati bitcoin kada proces rudarenja prijeđe na održivu energiju. Tada će razmotriti i nastavak prodaje svoje zalihe bitcoina. Kompanija također razmatra investiranje u druge kriptovalute, koje prema njihovim tvrdnjama, koriste manje od jedan posto energije koja je potrebna za rudarenje ili transakciju bitcoinom.

Dakle, moguće je da će Tesla zaista prihvatiti Dogecoin kao način plaćanja, kao što je Musk pisao po Twitteru u utorak. Vjerojatnije je pak da će prihvatiti neku drugu kriptovalutu, koja možda nije nastala kao šala.

Tehnološki kralj Tesle, Musk, u svom tvitu piše kako su kriptovalute i dalje “dobra ideja na više razina”, te kako u kompaniji vjeruju da one imaju “obećavajuću budućnost.” Zaključuje kako ipak ta budućnost ne može doći pod cijenu okoliša.

Bitcoin troši više energije od cijele Hrvatske

Prema nekim istraživanjima, na globalnoj razini bitcoin generira potrošnju energije kao cijela Nizozemska, a prema drugima kao cijela Švedska, što naravno, izaziva golemu količinu onečišćenja. Svjetski ekonomski forum tvrdi da koristi energije više od niza zemalja svijeta, pa tako i Hrvatske.

Potrošnja električne energije za potrebe bitcoina se i ne može tako lako smanjiti. Priče oko toga koliko bitcoin ustvari zagađuje intenzivirale su se od početka godine, pa tako TechCrunch piše kako je blockchain na kojem se bazira ta kriptovaluta namjerno energetski neefikasan.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu