Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Biznis & tech Nakon spektakularne propasti američke banke SVB, njihov britanski ogranak prodan za funtu

Dionica SVB-a je prošli četvrtak izgubila 60 posto svoje vrijednosti

The Silicon Valley Bank's, a subsidiary of SVB Financial Group, which was closed by the US authorities on Friday, Manhattan branch located at Park Avenue seen on March 12, 2023 in New York City. Treasury Secretary Janet Yellen sought to reassure the public this Sunday as regulators race to contain Silicon Valley Bank fallout.
Silicon Valley Bank collapses after failing to raise capital in NYC - 12 Mar 2023,Image: 762293292, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Do prošlog tjedna kalifornijska Silicon Valley Bank (SVB) smatrana je stabilnom i kvalitetnom bankom koja je uglavnom financirala vrhunske svjetske tehnološke startupove. Međutim, u samo 48 sata, prošlog je petka propala.

Tamošnji mediji krah SVB-a opisuju kao drugo najveće propadanje u povijesti neke financijske institucije u SAD-u, a sada stiže vijest da je najveća banka u Europi HSBC (The Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited), preuzela njihov britanski ogranak za samo jednu funtu, javlja CNN.

Američki financijski regulator naredio je zatvaranje SVB-a te je u petak preuzeo kontrolu nad depozitima klijenata, nakon što je banka sa sjedištem u Kaliforniji priznala da je upala u ozbiljne probleme, što je izazvalo paniku, piše BBC.

‘Novac klijenata je siguran’

Najveća europska banka HSBC najavila je akviziciju u ponedjeljak rano ujutro. Izvršni direktor Noel Quinn rekao je da je kupovina omogućila da “klijenti SVB UK mogu nastaviti koristiti bankarske usluge, znajući da su njihovi depoziti podržani snagom i sigurnošću HSBC-a.”

“Ova akvizicija strateški je važna za naše poslovanje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ona jača našu franšizu komercijalnog bankarstva i poboljšava sposobnost pružanja usluga inovativnim i brzorastućim tvrtkama, uključujući sektore tehnologije i znanosti, i u Ujedinjenom Kraljevstvu i međunarodno”, izjavio je Quinn.

Da nije pronađen kupac britanskog ogranaka SVB-a, Bank of England bi nacionalni ogranak stavio u stečaj zbog propasti matične banke. No sada je “novac svih klijenata SVB UK siguran”, priopćili su novi vlasnici.

Bio je partner gotovo polovice startupa

Mnoštvo kompanija krenulo je s masovnim povlačenjem novca kad je u javnost isplivala vijest da banka ima problema s likvidnošću. Dionica SVB-a tako je prošli četvrtak izgubila 60 posto svoje vrijednosti.

Do takvog je scenarija došlo nakon što je SVB pokušao prikupiti 2,25 milijardi američkih dolara za sanaciju gubitka nastalog prodajom imovine koja se našla pod utjecajem povišenih kamatnih stopa. Nastala je panika u bankarskom sektoru da bi se slična priča mogla ponoviti i s drugim bankama što je dovelo do sveopćeg pada cijena dionica u bankarskom sektoru diljem svijeta.

SVB je bio kreditni partner gotovo polovice američkih startupa iz tehnološkog i zdravstvenog sektora koji su izlistale svoje dionice na burzama tijekom 2022. godine, navodi BBC.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više