Biznis & tech

Netko na Kickstarteru prodaje ploču koja na sebi nema ništa nasnimljeno. Kao, služi za meditaciju

Skupili su deset puta više novca nego što su tražili

FOTO: Kickstarter

Netko je na Kickstarteru objavio kampanju u kojoj skuplja novac za dvostranu vinyl ploču, na kojoj je, navodno, nasnimljena tišina. Ne, nije šala. Radi se navodno o ploči koja je namijenjena meditaciji pa je na njoj, eto, nema ništa. Ideja dolazi od gospodina koji se zove Eric Antonow i njegovog 15-godišnjeg sina Bena, koji su zaključili da bi svijetu trebala nasmiljena tišina.

Njihova kampanja, koja je trajala do srijede, probilaje sva očekivanja. Htjeli su skupiti samo 600 dolara, no skupili su gotovo deset puta više, 5954 dolara. Ideja im je došla kada su pretraživali ploče po jednom dućanu s pločama u Pao Altu u Kaliforniji. Pronašli su ploču koja se zvala “The Art of Meditation” iz 1970-ih, s nasnimljenom vođenom meditacijom. Problem je bio taj što mu je glas govorio o čemu biste trebali misliti, a kod meditacije, misli bi trebale navirati same.

Tvrdi da su zaista snimili tišinu

Inače, Antonow na stranici kampanje piše da ga je na meditaciju naveo jedan pomalo neobičan lik, komičar Jerry Seinfeld. Navodno je vidio neki YouTube video u kojem Seinfeld priča kako mu je meditacija pomogla u životu, pa je on sam malo istražio kako to ide. Od tada, svaki dan meditira. Ima i svoju Facebook stranicu, na kojoj ljudima tumači zašto meditira, kako bi im razbio zablude vezane za meditaciju. Rekli bismo i da je relativno popularan, budući da se na njegovim Facebook Liveovima u 6 ujutro pojavi stotinjak gledatelja.

Ova ploča, jedan je od eksperimenata s kojim želi popularizirati meditaciju. Ideja je začeta u razgovoru sa sinom, kada su razmišljali o tome bi li mogli nekome prodati ploču s tišinom. Zaključili su da je ideja genijalna pa su već sljedeći dan krenuli u realizaciju. Otvorio je, kao, Garage Band aplikaciju na svom iPadu i počeo snimati tišinu. Snimio je 20 minuta. Nazvao ju je Strana A. Kopirao ju je i preimenovao u Strana B. I to je to. Imao je snimke za ploču s tišinom.

Let3 je imao istu foru prije skoro 20 godina

I sam Antonow tvrdi da će ploča imati dvostruku publiku. Jedni koji bi ploču kupili iz šale, a drugi koji bi zaista meditirali. Cijela priča s kvazi nasnimljenom tišinom nas pomalo podsjeća na album riječkog benda Leta3 koji su nazvali Nečuveno. Album je izašao 1997. godine nakon koncertnog albuma “Živi kurac”, a na sebi nije imao apsolutno ništa nasnimljeno.

Oni su tada otišli korak dalje pa nisu niti nasnimili tišinu, što realno, možda nije napravio ni Antonow. Let3 je ipak bio uspješniji pa su prodali čak 350 takvih albuma, dok je Antonow prodao njih samo dvjestotinjak.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu