Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Biznis & tech Nizozemski roditelji traže odštetu od TikToka, 1,4 milijardi eura

Tvrde da TikTok bez dopuštenja prikuplja podatke o djeci radi ciljanog oglašavanja te da su izložena opasnostima

An AFP collaborator poses for a picture using the smart phone application TikTok on December 14, 2018 in Paris. - TikTok, is a Chinese short-form video-sharing app, which has proved wildly popular this year. (Photo by - / AFP)
FOTO: AFP

Tisuće nizozemskih roditelja traže odštetu uime svoje djece od operatora popularne video platforme TikToka. Potražuju ukupno više od 1,4 milijardi eura, objavila je u srijedu nizozemska Zaklada za istraživanje informacija na tržištu (SOMI). Prema zakladi, riječ je o više od 64.000 roditelja.

Kao razlog se navodi to što TikTok bez dopuštenja prikuplja podatke o maloljetnicima radi ciljanog oglašavanja. Uz to, djeca su izložena opasnostima kroz takozvane izazove u kojima korisnici platforme traže jedni od drugih da izvrše rizična djela.

Djeci mlađoj od 13 nije dozvoljeno koristiti aplikaciju

Zaklada SOMI neprofitna je organizacija posvećena zaštiti temeljnih prava korisnika internetskih usluga, navode na web stranici. TikTok je u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance. Operator platforme ranije je objavio da poduzima mjere za povećanje sigurnosti mladih korisnika.

Prema uvjetima korištenja TikToka, maloljetnicima je potreban pristanak njihovih skrbnika. Djeci mlađoj od 13 godina nije dozvoljeno koristiti uslugu.

Tvrtka na svojoj web stranici ističe da su korisnicima dostupne postavke privatnosti kako bi mogli “odabrati postavke koje im odgovaraju”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više