Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Njemačka je u svibnju više uvezla nego izvezla, prvi put u više od 20 godina

Najviše je robe Njemačka u svibnju uvezla iz Kine, u vrijednosti 18 milijardi eura

An employee of German car maker Volkswagen (VW) works on a VW Phaeton car at the company's so-called transparent factory (Glaeserne Manufaktur) in Dresden, eastern Germany, on July 30, 2010. Visitors can see at the factory how Volkswagen's premium class model Phaeton is being assembled.    AFP PHOTO    OLIVER KILLLIG    GERMANY OUT (Photo by OLIVER KILLIG / DPA / AFP)
FOTO: AFP

Njemačka je u svibnju zabilježila manjak u trgovinskoj razmjeni sa svijetom prvi put u više od 20 godina zbog visokih troškova uvoza energije i blagog pada izvoza, pokazali su danas podaci državnog statističkog ureda. Izvoz je u svibnju pao za 0,5 posto u odnosu na travanj kada je porastao 4,4 posto.

Uvoz je pak porastao 2,7 posto, usporivši u usporedbi s travnjem kada je uvećan 3,5 posto.

Trgovinska bilanca pokazala je u svibnju manjak, prvi put od početka 2000. godine, prema raspoloživim podacima Destatisa, i to od milijardu eura. U travnju je iskazala višak od 3,1 milijardu eura.

Izvoz u Rusiju veći nego u travnju

Izvoz u Rusiju porastao je u svibnju za 29,4 posto u odnosu na travanj, na milijardu eura, stabiliziravši se nakon oštrog pada koji su izazvale zapadne sankcije Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu. Uvoz iz Rusije pao je za 9,8 posto, na 3,3 milijarde eura. Još u veljači izvoz u Rusiju premašivao je dvije milijarde eura.

Najviše je pošiljki njemačke robe otpravljeno u SAD, u vrijednosti 13,4 milijarde eura, za 5,7 posto više nego u travnju. Uvoz iz SAD-a porastao je pak 9,7 posto, na 7,4 milijarde eura. Najviše je robe Njemačka u svibnju uvezla iz Kine, u vrijednosti 18 milijardi eura, ali za 1,6 posto manje nego u travnju. Izvoz u Kinu blago je, pak, porastao, za 0,5 posto, odnosno na 8,7 milijardi eura.

Na godišnjoj razini njemački izvoz porastao je u svibnju 19 posto, a uvoz je 33,6 posto, otkrivajući skok cijena energenata, potaknut valom potražnje koji su pokrenuli oporavak gospodarstva od koronakrize i sankcije Rusiji.