Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Njemačke komore strahuju od uvođenja embarga na rusku naftu: 'Tvrtke će zbog toga propadati'

Upozoravaju da se dodatni troškovi ne mogu potpuno prebaciti na kupce

Employees work on a production line at the new Volkswagen electric car, the ID.3 model, at the Volkswagen car factory in Zwickau, eastern Germany, on November 4, 2019. (Photo by RONNY HARTMANN / AFP)
FOTO: AFP

Europski embargo na rusku naftu ozbiljno će pogoditi njemačke kompanije, upozorila je u srijedu Udruga njemačkih industrijskih i trgovačkih komora (DIHK), zatraživši zaštitu od politike.

Iako bi se potražnja za naftom mogla pokriti iz drugih izvora, rast cijena pojačava financijski pritisak na kompanije, izjavio je predsjednik DIHK-a Peter Adrian.

“Poslovanje će biti još manje profitabilno u prvom redu za sektore koji troše puno energenata i za logističke kompanije”, dodao je Adrian.

Porast troškova

Dodatni troškovi ne mogu se u potpunosti prenijeti na kupce, a “u ekstremnim slučajevima, kompanije će zbog troškova biti prisiljene staviti ključ u bravu”, zaključio je čelnik DIHK-a.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je danas plan postupnog isključenja s europskog tržišta ruske nafte u idućih šest mjeseci. Uvoz derivata trebao bi biti potpuno obustavljen do kraja godine. Adrian je pozvao političare da zaštite njemačke kompanije od posljedica takve odluke.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više