Biznis & tech

Njemački znanstvenik misli da je otkrio zbog čega nakon cijepljenja nastaju ugrušci

Vektorska cjepiva mogla bi uzrokovati autoimuni odgovor koji dovodi do stvaranja ugrušaka

Njemački znanstvenik Andreas Greinacher, stručnjak za krv, i njegov tim sa Sveučilišta u Greifswaldu, vjeruju da su otkrili što pokreće stvaranje ugrušaka nakon cijepljenja nekim cjepivima.

Greinacher i njegovi kolege vjeruju da bi virusna vektorska cjepiva koja koriste adenoviruse, neškodljive viruse prehlade koji prenose genetski materijal primateljima cjepiva protiv koronavirusa, mogla uzrokovati autoimuni odgovor koji dovodi do stvaranja krvnih ugrušaka.

Istražuju cjepivo Johnson&Johnson

Prema profesoru Greinacheru, ta bi reakcija mogla biti vezana uz zalutale proteine i konzervans koji je pronašao u cjepivu AstraZenece, piše WSJ.

Njemački tim upravo je počeo s istraživanjem cjepiva Johnson&Johnson, ali su identificirali više od 1.000 proteina u cjepivu AstraZeneca, izvedenih iz ljudskih stanica, kao i konzervans poznat kao EDTA, etilendiamintetraoctena kiselina.

Proteini zalutaju u krvotok

Njihova je hipoteza da EDTA, koja je zajednička lijekovima i drugim proizvodima, pomaže proteinima da uđu u krvotok. Ondje se vežu za krvnu komponentu koja se zove trombocitni faktor 4, PF4, tvoreći komplekse koji aktiviraju proizvodnju antitijela.

Upala uzrokovana cjepivima, u kombinaciji sa PF4, mogla bi prevariti imunološki sustav da povjeruje da je tijelo zaraženo bakterijama. Prema njihovoj teoriji, to pokreće arhaični obrambeni mehanizam koji uzrokuje zgrušavanje krvi i krvarenje.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu